Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Spisak najboljih se sveo na 6 kandidata

Auto Best 2022

Spisak najboljih se sveo na 6 kandidata

Poznata je lista od šest automobila koji su ušli u finalni krug za izbor najkorisnijeg automobila godine u Evropi za 2022...

Nagrada „Auto Best“ se dodjeljuje svake godine, a njome stručni žiri iz svijeta automobilizma bira najbolji auto sezone na Starom kontinentu. Konkretno pobjednik nosi naziv  „Best Buy Car Europe (godina)“, što označava najbolji odnos cijene i kvaliteta prilikom kupovine vozila. Dakle ovom nagradom se biraju, ekonomični modeli, pristupačni širokim narodnim masama, koji su ujedno i veoma kvalitetni i efikasni, stoga ovdje izostaju skupocijeni, luksuzni i performantni automobili. Svake sezone se bira najkorisniji auto,  pa je tako za modelnu 2021. godinu,  to bio Seat Leon, dok će pobjednik ove godine biti proglašen u decembru na zapadu Francuske u Strazburu.

 

 

 

 

 

Međutim prije proglašenja pobjednika, žiri je morao skratiti spisak kandidata na 6 finalista, što je i učinjeno, pa tako ovaj spisak čine:  Renault Arkana, Dacia Spring, Hyundai Bayon, Opel Mokka, Škoda Fabia i Toyota Yaris Cross. Analizirajući ovu listu, jasno je da su 4 od 6 automobila proizvedeni od strane „domaćih“ evropskih kompanija, a spisak dopunjuju dva modela iz istočne Azije, Bayon i Yaris Cross. Dalje kada je riječ o obliku automobila, jedino Škoda Fabija nije SUV vozilo, a isti model ujedno je i jedini koji u svojoj ponudi nema nikakav vid elektrifikacije, bez hibridne ili priključno-hibridne tehnologije. Govoreći o elektifikaciji, na spisku se našao i jedan isklučivo električni model, Dacia Spring, dok Opel Mokka nudi i električnu verziju, ostali modeli imaju određene vidove, plug-in hibridnih i hibridnih tehnologija.

Datum objave: 20/10/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook