Naslovna > Automobili > Aston Martin > Vantage > Sportska ekskluziva za 200 srećnika

Aston Martin Vantage AMR

Sportska ekskluziva za 200 srećnika

Sa najnovijim, na 200 jedinica limitiranim Vantage AMR modelom britanski Aston Martin se nameće prije svega kolekcionarima njegovih modela, koji neće žaliti pare da dođu do njegovog novog automobilskog bisera…

Slavna britanska manofaktura Aston Martin do sada nas je počastila sa mnoštvom jedinstvenih i uzbudljivih automobilskih bisera, koji su do sada na ovaj ili na onaj način dobili neko počasno mjesto u trofejnim vitrinama automobilske istorije. Njihovi ručno rađeni modeli prava su mala automobilska remek djela, od čijeg dizajna, luksuza i sportskih performansi ljubiteljima četvorotočkaša zastaje dah. Jedan od najnovijih u nizu Aston Martinovih automobilskih bisera je Vantage AMR koji će biti dostupan malobrojnoj grupi od 200 ovozemaljskih srećnika.  Samo najbrži kupci će uspjeti da ga kupe u okviru specijalne limitirane serije, koju britanski proizvođač namjerava da sastavi u svojoj fa ubrici Gaydonu, u naredne dvije godine. 

 

Dizajn AMR modela u osnovi se oslanja na standardni Vantage, koji u svim svojim verzijama izgleda dinamično i sportski. Mnoge njegov prednji dio podsjeća na glavu morskog psa, sa malim uskim očima i velikim raljama ispod njih. Na dugačkom poklopcu motora ispod kojeg su Britanci spakovali V8 benzinski agregat integrisan je par bočnih škrga, čiji zadatak je da povećaju protok svježeg vazduha oko motora i odvođenje toplote koju on stvara. Sličan zadatak imaju i otvori iza prednjih točkova, koji olakšavaju disanje snažnim karbon keramičkim kočnicama promjera 410 mm. Prelijepa kupeovska linija završava se na atletski izvajanom zadnjem dijelu sa širokim LED svjetlima integrisanim u aerodinamičko krilo, ispod kojeg se nalaze masivni difuzor vazduha i dva para izduvnih cijevi.

 

Enterijer je savremen, sa digitalnim instrumentima i multimedijalnim sistemom instaliranim u vrhu centralnog grebena, a tu je i mnoštvo jedinstvenih ručno napravljenih i ugrađenih detalja. Kako i dolikuje čistokrvnom sportskom automobile, za vozača i suvozača su rezervisana snažno profilisana, nekilizajućom kožom i ekskluzivnim materijalima obložena školjkasta sjedišta, dok su nožne komande izrađene od nerđajućeg čelika. Za pogon Vantage AMR modela zadužen je 4,0-litarski twin-turbo V4 motor, kojeg je britanski proizvođač preuzeo od Mercedesa. On raspolaže sa 503 KS i 625 Nm obrtnog momenta i prema navodima Aston Martina postavljen je na najniži mogući nivo kako bi se dobio raspored mase između osovina u idealnom omjeru od 50:50%. Najveća razlika između standardnog i Vantagea AMR je u prenosu, odnosno činjenici da AMR ima sedmostepeni ručni mjenjač čiju izradu potpisuje italijanska kompanija Graziano Transmission.

 

Kako i dolikuje čistokrvnom sportskom automobile, sva pogonska snaga prenosi se na zadnje točkove, što je jedan od najvažnijih preduslova za vrhunsku zabavu za upravljačem. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h Vantageu AMR potrebno je 3,9 sekundi, dok je najveća brzina limitirana na 313 km/h, što su s obzirom na pogonski potencijal performanse dostojne divljenja. Početna cijena najnovijeg Aston Martinovog limitiranog modela u Njemačkoj je 184.995 eura, a od 2020. godine manuelni menjač će kao opcija biti dostupan i na standardnom Vantage modelu.

 

 

BOJE
Od 200 proizvedenih primjeraka 141 će biti dostupan u Sabiro plavoj, Onyx crnoj, China sivoj ili Stone bijeloj boji. Ostalih 59 primjeraka će nositi oznaku Vantage 59 i predstavljaće omaž pobjedi Aston Maritna na trci „24 časa Le Mana“ 1959. godine. Ti modeli će biti ofarbani u Stirling zelenu i limeta zelenu boju.

Datum objave: 15/11/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook