Naslovna > Vijesti > Stigao novi Spider

McLaren

Stigao novi Spider

McLarenova automobilska divizija predstavila je svoj drugi model iz MP4-12C porodice, a nakon prvenca coupea sada je došao red na 12C Spider. Ovaj model lansiran je kao i više nego dostojan odgovor na Ferrarijev 458 Spider.

McLarenov novi jurišnik ima cijeli niz aduta, a to potvrđuje nagrađivani bi-turbo 3.8-litarski V8 motor sa 625 KS uparen sa sedmostepenim SSG mjenjačem sa dvostrukom kvačilom. Performanse se gotovo identične kao i kod coupea, tako da 12C Spider 100km/h hvata za 3,1 sekundu, do 200 km/h mu treba okruglih devet sekundi, a maksimalna brzina iznosi 329 km/h. Fabrika navodi i umjerenu prosječnu potrošnju od 11,7 l/100 km.

 

Najdominantniji detalj 12 C Spider modela je tvrdi krov koji se sklapa za 17 sekundi, a posebnost ovog modela je i zadnje staklo koje je moguće zasebno spuštati ili podizati pri cemu može poslužiti kao deflektor za zaštitu od vjetra. Istovremeno, kao opcija će biti dostupan i sistem podizanja vozila kako bi se osigurao lakši prelazak preko ležećih policajaca i sličnih prepreka. Nova tehnologija omogućava da se prednji dio podigne za 40 mm, zadnji za 25 mm, a sistem funkcioniše do brzine od 60 km/h.
McLaren 12C Spider već je dostupan za narudžbu u 38 McLarenovih salona u 22 zemlje svijeta, a prvi primjerci ce stići na saobraćajnice krajem ove godine.

Datum objave: 05/07/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook