Naslovna > Automobili > McLaren > GT > Stigla zamjena za GT

McLaren GTS

Stigla zamjena za GT

McLaren još uvijek nije otkrio cijenu za model GTS, ali se očekuje da će biti nešto veća od 167.560 funti, koliko košta trenutni model GT...

McLaren je predstavio novi model GTS, koji se pridružuje McLaren gami kao zamjena za model GT. Ovaj super-lagani GTS je konstruisan s ciljem da oduševi vozače koji traže dinamičnu izuzetnost i uzbuđenje u vožnji McLarena, istovremeno pružajući udobnost vožnje, prefinjenost i prilagodljiv prtljažni prostor za svakodnevne vožnje i duža putovanja. GTS koristi monokok šasiju MonoCell II-T od ugljeničnih vlakana, koja se može pohvaliti snažnom, ultra-laganom konstrukcijom i krutošću potrebnom za McLaren superautomobile sa centralnim motorom. Standardni kompozitni krov je izrađen od recikliranih ugljeničnih vlakana, predstavljajući jedno od mnogih rješenja za smanjenje težine u okviru konstrukcije GTS-a, što doprinosi optimalnim performansama i dinamici vozila. Ovi izbori su ključni u omogućavanju GTS-u da pruži uzbudljivo iskustvo vožnje laganog superautomobila, bez narušavanja kvaliteta vožnje ili nepotrebnih buke, grubosti i vibracija.

 

 

 


Sa svega 1520 kg, GTS je najlakši automobil u svojoj klasi i ima najbolji odnos snage i težine u segmentu, sa impresivnih 418 KS po toni. Snaga 4,0 litarskog V8 bi-turbo motora je povećana na 635 KS pri 7.500 obrtaja. Standardna funkcija launch-control omogućava GTS-u da postigne ubrzanje od 0-100 km/h za samo 3,2 sekunde i 0-200 km/h za svega 8,9 sekundi, dok je maksimalna brzina GTS-a 326 km/h. McLaren GTS je opremljen sedmostepenim SSG mjenjačem koji pruža glatke, besprijekorne i brze promjene u Comfort režimu. Osim toga, vozač može unaprijediti svoje iskustvo vožnje superautomobila kroz dva dodatna režima - Sport i Track - putem Active Dynamics Panela.

 


McLaren GTS je opremljen kočionim diskovima od 390 mm napred i diskovima od 380 mm pozadi. Zahvaljujući laganim aluminijumskim čeljustima sa šest klipova (četiri klipa pozadi), kočioni sistem je sposoban zaustaviti automobil koji se kreće brzinom od 100 km/h za samo 32 metra. Zadnja gornja struktura od ugljeničnih vlakana unutar monokok šasije omogućava stvaranje velikog i raznovrsnog prtljažnog prostora iza putničke ćelije. Sa kapacitetom od 420 litara, prtljažnik se otvara staklenim vratima prtljažnika dužine cijelog vozila. Dodatni prostor za odlaganje od 150 litara nalazi se u prednjem dijelu automobila. Ukupni prtljažni prostor od 570 litara čini McLaren GTS najpraktičnijim novim superautomobilom.

 


Prefinjena i visokokvalitetna kabina McLarena GTS koristi mješavinu pažljivo odabranih materijala kako bi stvorila ambijent koji spaja performanse i luksuz. Standardna Comfort sjedišta GTS-a su presvučena Nappa kožom, uključujući i kožni volan. Novi detalji u unutrašnjosti Performance i TechLux donose osvježen dizajn, a dostupan je i opcioni vizuelni paket od ugljeničnih vlakana. Digitalni ekran instrumenata od 10,25 inča pruža jasan pregled vitalnih informacija vozaču, uključujući brzinu, izbor stepena prenosa i broj obrtaja motora, sa oštrom i jasnom grafikom. GTS takođe posjeduje 7-inčni centralni ekran infotainment sistema osjetljiv na dodir, kao i opcioni Bowers & Wilkins premium audio sistem sa 12 zvučnika.

Datum objave: 19/12/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook