Naslovna > Automobili > Kia > Sportage > Stiže novi korejski SUV sa dizajnerskim elementima EV6

Kia Sportage

Stiže novi korejski SUV sa dizajnerskim elementima EV6

Nova Kia Sportage donosi potpuno drugačiji dizajn i daleko moderniji enterijer u odnosu na prethodnu generaciju modela, a planirana je i posebna verzija za evropsko tržište...

Potpuno nova peta generacija Kije Sportage će biti predstavljena u julu ove godine, a po prvi put će se u ponudi naći verzija specijalno dizajnirana za evropsko tržište. Na novim teaser slikama, Korejci prikazuju potpuno izmijenjen dizajn u odnosu na prethodnika i najavljuju ozbiljnu borbu na tržištu porodičnih crossovera u Evropi. „Sa novim Sportageom nismo htjeli da napravimo samo korak naprijed, već da pređemo na kompletno novi nivo unutar SUV klase“, izjavio je glavni dizajner Karim Habib. Na fotografijama se sa prednje strane uočavaju dominantna prednja rešetka i LED svjetlosni potpis u obliku slova C, dok rješenja na zadnjem kraju i C stubu podsjećaju na novi EV6. U enterijeru se vidi velika zakrivljena površina koja obuhvata dva 10.25-inčna displeja digitalne instrument table i infotainment sistema.

 

 


Kao i kod trenutnog modela, glavni mehanički detalji i sigurnosni sistemi će biti zajednički sa Hyundai Tucsonom. Iako još uvijek nisu dostupni zvanični podaci, vjeruje se da će zajednička biti i paleta motora, a u tom slučaju se može očekivati izbor između varijanti sa pogonom na prednje ili sve točkove i veliki broj elektrifikovanih agregata. 1.6-litarski benzinac kombinovan sa malim električnim motorom razvija 230 KS i 300 Nm obrtnog momenta, a isti motor u plug-in verziji omogućava električni domet blizu 50 km. Kao opcija za novi model je moguć i sistem poluautonomne vožnje sa mogućnošću ubrzavanja, kočenja i održavanja vozila u traci na kraći period bez potrebe za intervencijom vozača.

Datum objave: 31/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook