Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Stotinu godina od nastanka trokrake zvijezde

Mercedes-Benz

Stotinu godina od nastanka trokrake zvijezde

Tadašnja kompanija Daimler-Motor-Gesellchaft prijavila je 5. novembra 1921. godine, prvi patent na za logo znak danas legendarne trokrake zvijezde, koja je proslavila 100. rođendan...

Većina ljudi na svijetu danas, ne samo oni koji su zainteresovani u svijet automobila, može da prepozna logo njemačkog proizvođača, koji je jedan od najpoznatijih u svijetu. Trokraka zvijezda prisutna je na svim tačkama planete, a svoj status stekla je kvalitetnim i veoma dobrim proizvodima. Na samom početku trokraka zvijezda, se pojavila na poklopcu rshladnog sistema, da bi vremenom svoje mjesto pronašla na drugim dijelovima, te postala glavni znak kompanije. Međutim u porodici Deimler ovaj znak prisutan je od ranije, a još 1909. godine, sinovi  Gottlieba Daimlera osigurali su logo trokrake zvijezde, bez prstena.

 

 

 

 

Na ovaj potez odlučili su se iz razloga jer je njihov otac koristio simbol zvijezde sa tri kraka, kako bi predstavio motorizaciju na kopnu, na moru i u vazduhu. Dalje, za konačan izgled zvijezde sa prstenom važna je i odluka tadašnje nezavisne kompanije i konkurenta Deimlera, Benz & Cie da prijavi patent na logotip sa natpisom Benz uokvirenim u lovorov vijenac. Naredni korak bila je 1924. godina, kada su kompanije Deimler i Benz spojene, a spojeni su i njihovi logotipi, rezultat je bila trokraka zvijezda okružena lovorovim listom, dok je u nazivu upotrijebljeno ime Mercedes.

Datum objave: 08/11/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook