Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Studenti upoznati sa savremenim trendovima u automobilskoj industriji

Porsche BH organizovao radionicu na temu „Diesel motori“

Studenti upoznati sa savremenim trendovima u automobilskoj industriji

Studenti Mašinskog fakulteta u Sarajevu, Odsjeka za motore i vozila u okviru redovne nastave izučavaju trendove razvoja savremenih motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. Problematika obrazovnog sistema se jednim dijelom ogleda u nedostatku savremenih pomagala, koji bi studentima omogućili praktičan prikaz usvojenih teoretskih znanja...

U Porsche BH Trening centru u Rajlovcu održana je jednodnevna radionica koja je okupila 13 studenata s Mašinskog i Saobraćajnog fakulteta UNSA. Pored studenata, prisustvovali su i asistenti i mentori koji su podržavali njihovo učešće. Radionicu je organizovala kompanija Porsche BH, u saradn, a ovom prilikom su specijalisti za tehnička školovanja, Aldin Sinan i Jasmin Lučkin, bili su voditelji radionice, pružajući interaktivni pristup i dublje razumijevanje tematike Diesel motora.

 

 

 


„Saradnja fakulteta sa našom kompanijom omogućiće da na adekvatan način studenti, kao i nastavno osoblje, mogu upoznati savremene trendove u automobilskoj industriji, te dobiti mogućnost unapređenja metodologije rada u njihovom akademskom napredovanju. Takođe, na ovaj način ćemo studentima omogućiti svojevrsnu pripremu za radno osposobljavanje, te približiti im standarde i procese u realnom sektoru“, izjavio je predavač Aldin Sinan, tehnički trener u kompaniji Porsche BH.

 


Zahvaljujući podršci kompanija poput Porsche BH, koja pruža materijalne i ljudske resurse, studenti imaju priliku da steknu praktična znanja o održavanju modernih sistema, poput unutrašnjeg sagorijevanja motora. Na nedavnoj radionici, studenti su se upoznali sa savremenim diesel motorima koji se koriste u vozilima Volkswagen grupacije, zahvaljujući angažovanju kompanije Porsche BH. Imali su jedinstvenu priliku da dekonstruišu i prouče komponente jednog diesel motora, upoznajući se sa njegovim sastavnim dijelovima. Tokom cijelog procesa, studenti su imali podršku mentora i osoblja kompanije Porsche BH, koji su podijelili svoje bogato iskustvo s njima. Ova radionica je pružila izuzetnu priliku studentima da steknu praktična znanja koja nadopunjuju njihovo teorijsko obrazovanje. Trener Aldin Sinan je kroz slikovite primjere iz prakse dodatno pojasnio studentima konstrukciju motora i specifičnosti pojedinih dijelova.

 


„Nadam se da će naša saradnja biti proširena i na druge tematske cjeline za koje kompanija Porsche BH sigurno može pružiti vrhunsku stručnu podršku“, izjavio Almir Blažević, asistent na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. „Ova radionica ima izuzetnu vrijednost za studente na kojoj su studenti stekli dodatna znanja o tehničkim specifikacijama i održavanjem motora, što je veliki doprinos za studente da napreduju u svojim karijerama. Ova radionica predstavlja inicijalnu kapsulu naše saradnje sa Porsche BH koja će se u budućnosti više i više razvijati“, izjavio je Prodekan za naučnoistraživački rad Doc. dr. Ahmed Ahmić.

 


Nakon završetka radionice, organizovan je nagradni kviz putem Kahoot aplikacije, koji je omogućio prisutnima da provjere svoje novo stečeno znanje o Porsche BH, kao i opšta znanja o kompaniji i njenim novitetima. Najbolji studenti su nagrađeni simboličnim nagradama koje je osigurao sektor postprodaje. Studenti su izrazili veliko zadovoljstvo uspješnim završetkom ovog segmenta edukacije i visoko ocijenili seminar.

Datum objave: 15/06/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook