Naslovna > Vijesti > Stvaranje helikoptera H160

Airbus Helicopters i Peugeot Design Lab

Stvaranje helikoptera H160

Airbus Helicopters predstavlja svoj novi civilni helikopter H160 prilikom sajma „Dubai Airshow” koji se održava od 8. do 12. studenoga ...

Peugeot Design Lab osmislio je prvotne planove za vanjski dizajn helikoptera koje je potom prilagodio, razvio i dovršio interni tim za dizajn tvrtke Airbus Helicopters. Fluidne i dinamične linije modela H160 predstavljaju novi vizualni identitet helikoptera u toj gami i odraz su generacijskog iskoraka koji utjelovljuje ovaj model. Dubai Airshow međunarodni je događaj koji se odvija svake dvije godine i posvećen je helikopterima, a 2013. privukao je više od 60.000 posjetitelja. Ove godine Airbus Helicopters ondje predstavlja svoj novi civilni helikopter srednje veličine H160, koji će biti pušten u prodaju 2016. Ovaj svestrani model osmišljen je za vrlo širok raspon namjena, uključujući usluge na naftnim platformama, misije javnih službi, medicinske evakuacije, obalni nadzor te privatno i poslovno zrakoplovstvo.

 

Dizajneri studija Peugeot Design Lab započeli su rad na modelu H160 (koji je u to vrijeme bio poznat pod nazivom X4) tijekom jednog dizajnerskog natjecanja koje je organizirao Airbus Helicopters u želji da se otvori novim utjecajima i uspostavi novi standard za stil helikoptera. Potom je interni tim tvrtke Airbus Helicopters mjesecima razvijao i usavršavao prvotni dizajn tvrtke Peugeot za H160 kako bi naposljetku nastao helikopter koji je predstavljen ove godine. 

 

„Upotrijebili smo prvotni stil koji je razvio Peugeot Design Lab kako bismo definirali snažnu osobnost ovog stroja koja savršeno utjelovljuje inovativnost, performanse i emociju, jedinstvene vrijednosti modela H160. Na temelju njihovog dizajna razvili smo helikopter jedinstvenog identiteta koji je odmah privukao pažnju korisnika, ali i šire javnosti. Stil je danas postao prioritet projekta H160 čiji je cilj ostaviti snažan dojam svojom jedinstvenom osobnošću, ali i svojim performansama”, rekao je Guillaume Chielens, voditelj odjela za dizajn i stil tvrtke Airbus Helicopters.

 

Futuristička silueta modela H160, dodatno naglašena istanjenim staklima, svojevrsni je vrhunac ovog dizajnerskog projekta. Njegov stil ažurirana je verzija identiteta helikoptera Dauphin iz prethodne generacije, čiji je prepoznatljiv nos u ovom slučaju moderniziran. Fluidne linije modela H160 odraz su njegove učinkovitosti i tihog rada koji su omogućeni brojnim inovacijama, uključujući strukturu od kompozitnih materijala, stražnji dvokrilni stabilizator, nagnut stražnji repni rotor, lopatice „Blue Edge”.

 

„Svojim radom na vanjskom dizajnu modela H160 Peugeot Design Lab dokazao je svoju sposobnost osmišljavanja kompleksnih tehnoloških projekata”, rekao je Cathal Loughnane, voditelj studija Global Brand Design marke PEUGEOT. Od osnutka studija 2012. mnogi klijenti koristili su se njegovim uslugama: Dassault Aviation, Alstom, Bombardier, Leclerc, grupa SEB, Quechua... Jedan od njegovih posljednjih projekata je Foodtruck PEUGEOT, Le Bistrot du Lion.

Datum objave: 10/11/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook