Naslovna > Zenvo > Supersportski automobil iz Danske
FOTO GALERIJA (17)

Zenvo TSR-S

Supersportski automobil iz Danske

Danski proizvođač Zenvo je prošle godine predstavio model supersportskog automobila Zenvo TS1 GT, a ove godine na štandu se nalazi TSR-S snage preko 1000 KS.

Novi TSR-S je unaprijeđen tehnološkom inovacijom koju kompanija Zenvo naziva Centripetal Wing. Koristeći dvije rotacione osovine, krilo istovremeno funkcioniše i kao kočnica i kao stabilizator u krivinama, jer se istovremeno pomjera i po horizontalnoj i po vertikalnoj ravni. "Koncept TSR-S krila je u stanju da održi visoku downforce silu", objašnjava Kasper Damkjær, stručnjak za mehaniku fluida, koji je uključen u razvoj TSR-S aerodinamike. "Kada je krilo nagnuto u stranu, downforce sila se smanjuje samo za 3%, dok se istovremeno generiše aerodinamički pritisak koji poboljšava prijanjanje u krivinama za 30% u odnosu na statično krilo."

 

 

Ovo vozilo je ipak nešto više od uspješnog dizajna kompanije Zenvo, jer model pokreće moćni twin-supercharged V8 agregat zapremine 5.8 litara koji isporučuje od impresivnih 1177 KS. Snagu motora vozač može opciono smanjiti na “samo” 700 KS, a sedmostepeni sekvencijalni mjenjač ima normalni i trkački mod, koji može da prebacuje brzine glatko ili “divljački” zavisno od izabranog moda vožnje. Pri maksimalnoj snazi TSR-S iz stanja mirovanja ubrzava do 100 km/h za impresivne 2.8 sekunde, a od 0-200 km/h stiže za 6,8 sekundi. Automobil u potpunosti izrađen od karbonskih vlakana kompanija Zenvo planira da proizvede u samo 5 primjeraka godišnje, tako da će TSR-S biti veoma rijedak prizor na cestama...
 

Datum objave: 10/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook