Naslovna > Automobili > Škoda > Kodiaq > SUV sa velikim ambicijama
FOTO GALERIJA (14)

Škoda Kodiaq

SUV sa velikim ambicijama

Devet mjeseci nakon svjetske prezentacije Škoda je bh. kupcima ponudila svoj najnoviji SUV model Kodiaq. Najpovoljniji benzinac košta 44.900 KM, dok je za dizel potrebno izdvojiti 55.180 KM…

Prvi Škodin sedmosjed i njen najveći SUV, model Kodiaq zvanično je stigao na bh. trziste. Njegovu statičku prezentaciju i 222 kilometara dugačku "Kodiaq Off Road Drive 2017" promotivnu vožnju organizovala je i sprovela kompanija Porsche BH doo, generalni uvoznik automobila Škoda za BiH.

 

 

Bila nam je posebna čast pozvati vas na aktivnu prezentaciju Škode Kodiaq, trenutno najvećeg predstavnika SUV kategorije češkog proizvođača automobila. Kao što ste već upoznati, radi se se vrlo kvalitetnom vozilu nastalom na modularnoj MQB platformi. Nivoi opreme, pogonski motore, mjenjači i vrsta pogona prilagođeni su potrebama većine kupaca. Treba reći da samo bazni model sa 1.4 TSI benzincem sa 125 KS dolazi sa pogonom na samo prednju osovinu i isključivo manuelnim mjenjačem sa 6 stepeni prenosa. Svi ostali raspolažu sa sophisticatediranim 4x4 pogonom i DSG mjenjačem po želji kupca - izjavio je Vedad Terzić, brend menadžer Škode za bh. trziste.
On je dodao from „najjača benzinska i dizel varijanta dolaze samo sa DSG mjenjačem sa sedam stepeni prenosa tako da se manuelna transmisija ne može dobiti ni kao opcija“. 


Pretpostavljamo da će najveći interes kupaca biti za motor 2.0 TDI sa 150 KS koji se već dokazao u raznim modelima koncerna Volkswagen. Po prvim reakcijama kupaca već se sada može reći da vlada veliki interes za Kodiaqom. Ovu bih priliku iskoristio da naglasim da je baš Kodiaqu pripala čast da bude prvi Škodin model sa serijskom garancijom od pet godina ili 150.000 km, što je najbolja potvrda njegovog kvaliteta - kazao je Vedad Terzić.
Kodiaq se na bh. tržištu za sada nudi sa dva nivoa opreme: Ambition i Style, odnosno u verzijama sa pet ili sedam sjedišta. Ima raskošan prtljažnik čija zapremina varira od 720 do 2.065 litara. U opremi se nalaze zanimljivi detalji poput Full LED svjetala, automatskog otvaranja prtljažnika, Area View sistema za lakše parkiranje, trozonskog klima uređaja, pomoći pri upravljanju prikolicom… Pogonsku gamu čine benzinci 1.4 TSI sa 125 i 150 KS i 2.0 TSI sa 180 KS. Dizelaše predstavlja 2.0 TDI u verzijama sa 150 i 190 KS. Najpovoljniji benzinac košta 44.900 KM, dok je za dizel potrebno izdvojiti 55.180 KM. Top model sa 2.0 TDI motorom (190 KS), DSG mjenjačem i Style opremom do registracije košta 67.999 KM.


Kodiaq Off Road Drive 2017.
Nakon statičke prezentacije održane u Sarajevu predstavnici sedme sile i potencijalni kupci su se kroz aktivnu vožnju u okviru Kodiaq Off Road Drive 2017. upoznali sa svim prednostima trenutno najvećeg Škodinog SUV-a. Karavan Kodiaqa od 11 vozila zaputio se iz Sarjeva prema Konjicu, gdje je organizovana zanimljiva vožnja makadamom iznad Boračkog jezera. Poslije off road iskustva uslijedilo je spuštanje prema Potocima, a potom povratak u Sarajevo. Kišno vrijeme i blato je učinilo vožnju zanimljivijom i vozači su istinski uživali u avanturističkoj „off-road“ vožnji. Ukupna dužina rute sačinjena od podloga i cesta svih profila bila je 222 km. Na odabranoj ruti vozači su se mogli uvjeriti kako se Kodiaq ponaša na: autoputu, regionalnim cestama, makadamu i gradskim gužvama. Na raspolaganju su bila vozila sa Style opremom, manuelnim i DSG mjenjačem.

 

Datum objave: 15/06/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook