Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Suzuki prodao 80 miliona automobila

Veliki jubilej

Suzuki prodao 80 miliona automobila

Za potrebe evropskog tržišta, otvorena je fabrika u Mađarskoj, gdje se od 1992. godine montiraju nekoliko dobro poznatih modela ove japanske marke...

Japanski Suzuki slavi značajan jubilej, dostigavši prag od 80 miliona prodatih automobila širom svijeta. Prvi model je lansiran 1955. godine, a titulu najprodavanijeg sa petinom ukupne prodaje drži mali model Alto. Ove godine obilježava se 68 godina od kada je prvi Suzuki automobil pušten na tržište. U oktobru 1955. godine, japanski proizvođač je predstavio Suzulight, mali model koji je pomogao da marka stekne ugled u svijetu automobila. U početku se ovaj model prodavao samo u Japanu, ali već od 1959. godine počeo je izvoz Suzulight-a u druge dijelove svijeta.

 

 

 


Danas, skoro sedamdeset godina kasnije, Suzuki je uspio da proda više od 80 miliona automobila širom svijeta. U Japanu je do avgusta 2023. godine prodato 28,7 miliona Suzuki automobila, dok se 51,3 miliona automobila ove male japanske marke našlo u rukama vozača širom svijeta. Najveći dio prodaje ostvaren je u Japanu, gdje Suzuki drži tržišni udio od 36%. Sljedeća zemlja po popularnosti je Indija sa udjelom od 32,6%. Ostatak Azije ima udio od 13,5%. Suzuki je manje prisutan u Evropi, gdje čini samo 10% ukupne prodaje. S druge strane, specijalizovani mali automobili manje su traženi u ostatku svijeta, uključujući Latinsku Ameriku, Okeaniju, Bliski Istok i Afriku, gdje zajedno čine samo 7,8% od ukupne prodaje Suzuki vozila.

 


Prvi kompaktni model marke, poznat kao Fronte 800, svoj je debi imao 1965. godine. No, najveći uspjeh koji je Suzuki postigao dolazi sa malim modelom Alto, koji je prvi put predstavljen 1979. godine. Alto zauzima značajan dio ukupne prodaje marke, čak 20% ili jednu petinu, ako se posmatra period od osnivanja kompanije 1955. pa sve do današnjeg dana. Pored impresivne prodaje, Suzuki se može pohvaliti i sa čak 15 fabrika širom svijeta. Prva fabrika van Japana otvorena je u Pakistanu 1975. godine, nakon čega je uslijedila izgradnja fabrike u Indiji koja je počela sa radom 1983. godine. Trenutno je Suzuki dostupan na 184 svjetska tržišta.

Datum objave: 09/10/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook