Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Tesla i Volkswagen borba za tron

Električna vozila

Tesla i Volkswagen borba za tron

U javnosti je sve češća rasprava o tome ko će u narednom periodu da bude vodeći proizvođač električnih automobila na svijetu, ali vrlo brzo spisak kandidata se svodi na dva konkurenta...

S obzirom na sve veću elektifikaciju automobilske industrije, i sve veću ponudu i potražnju za električnim modelima, vrlo vjerovatno je da je budućnost industrije leži upravo u ovom polju. Tako se gotovo svi svjetski proizvođači nastoje da uklope i prilagode ovom procesu, predstavljajući i planirajući sve veći i veći broj potpuno električnih modela, čija ponuda i potražnja rastu, a samim tim i prodajni udio na tržištu. Kao što je i prirodno na tržišnoj utakmici, brojni brendovi boriće se da zauzmu mjesta vodećih  proizvođača ovih automobila u budućnosti, kako bi osigurali sebi veliki promet i veliki profit, koji je zagarantovan sa obzirom na perspektivnost ovog polja.

 

 

 

 

 

Međutim trenutno od početka procesa elektrifikacije, na čelu stoji američki proizvođač ovih automobila Tesla, sa najviše isporučenih ovakvih automobila svake godine. Stručnjaci iz ove sfere, vide samo jednog konkurenta koji bi u skorijij budućnosti eventualno mogao skinuti Amerikance sa liderske pozicije. Riječ je o Njemačkoj grupaciji Volkswagen, koja okuplja veliki broj brendova, poput Audija, Porschea i samog Volkswagena, koji su veoma ozbiljno ušli u ovaj proces, sa širokom ponudom električnih vozila, koja će se dodatno širiti u budućnosti. Ova grupacija pored dobre ponude, posjeduje i kapacitete, tehnologiju i resurse, koji joj mogu pomoći da prestigne Teslu, mada ostaje da se vidi još, s obzirom da i Amerikanci imaju veoma razvijenu infrastrukturu. Posljednji podaci i presjek stanja isporučenih automobila u proteklom periodu, po kvartalima, ipak pokazuju da Tesla idalje ima veliku prednost nad konkurenzima iz Njemačke, gdje je na primjer u trećem kvartalu isporučeno 241.000 jedinica, u odnosu da Volkswagenovih 122.100 vozila, što je za 50% više. Dakle ukoliko nastoje da se domognu prvog mjesta Njemci će morati da smanje ovu razliku i da povećaju isporuku svojih električnih četvorotočkaša.

Datum objave: 19/10/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook