Naslovna > Tesla > Model S > Tesla Model S100 D – sa jednim punjenjem 1078 km

Tesla

Tesla Model S100 D – sa jednim punjenjem 1078 km

Nema dana kada se o Tesli ne pojavi nekoliko zanimljiv informacija. Ova o postavljanju novog rekorda čini nam se veoma uzbudljiva.

Tesla Model S100D postavio je novi rekord sa jednim punjenjem baterija. Vozači su za 27h vožnje ukupno prevalili distancu od nevjerovatnih 1078 km što do sada nije uspjelo nijednom automobilu na električni pogon. Ponosni vlasnici rekorda su objavili da su tokom obaranja rekorda utrošili 98,4 kWh električne energije što je po talijanskim cijenama jednako cijeni 8 litara benzina.

 


Logično, sve je bilo podređeno maksimalnom korištenju raspoložive energije pa je posada vozila bez klima uređaja prosječnom brzinom od svega 40 km/h. Iako se takvi uslovi ne mogu smatrati kao oni pravi s kojima se ide na put rezultat je svakako impresivan.
Ovim se poduhvatom Tesla upisala u istoriju jer je njen model postao prvi EV automobil na svijetu koji je s jednim jedinim punjenjem baterija prevalio distancu dužu od 1000 km.
Da stvar bude zanimljivija cijeli događaj nije organizovala američka kompanija Tesla nego entuzijasti i vlasnici Tesla modela iz Italije. 

 

Datum objave: 07/08/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook