Naslovna > Automobili > Toyota > GT86 > Toyota GT86 je Automobil Godine 2012

U izboru Top Gear-a

Toyota GT86 je Automobil Godine 2012

Ideja vodilja u procesu stvaranja GT86 u Toyoti bila je napraviti automobil posvećen istinskoj strasti za vožnjom. Ta je ideja zaslužna za svjetsku slavu sportskog automobila, a sada i prestižnu titulu Auto Godine 2012. koju mu dodeljuje magazin Top Gear.

Pobjeda je bila čista, GT86 je oduševio Top Gear, odabrao ga je Jeremy Clarkson kao Lični Automobil Godine, a uz to je osvojio i titulu “Top Gear Coupe Godine”.U osvajanju naslova GT86 potvrdio je svoj status jednog od najuzbudljivijih novih modela 2012. Pored toga je i cjenovno pristupačan mnogim vozačima, pa od trenutka promocije GT86, pravo zadovoljstvo u vožnji nije rezervisano za egzotične superautomobile dostupne samo ultra-bogatima.


Charlie Turner, urednik Top Geara, je rekao: “Ovo je fantastično postignuće,  automobil koji je osvojio nagradu Top Gear priznat je kao zaista izvanredno vozilo. Samo izvanredni osvajaju Top Gear nagradu, a ove godine GT86 se pokazao kao vozilo koje se izdiže iznad ostalih.”Osvojena nagrada za GT86 slijedi nakon uspjeha u takmičenju Speed Week, objavljenom u avgustovskom izdanju, na kojem je postao ukupni pobjednik u žestokoj konkurenciji egzotičnih mašina kao što su McLaren MP4-12C, Porsche 911 Carrera S i Lotus Exige S.

 

Urednik Oliver Brak je tada izjavio kako je, iako sporiji, GT86 puno zabavniji i ugodniji za vožnju od svojih bržih suparnika: \"Ubrzanje je zabavno, ali buka je jaka kao udarac nogom u leđa, a ja bih radije potrošio 30 sekundi na ceđenje GT86 do željene brzine, nego da me u tri sekunde premlati McLaren. U GT86 imate više vremena za uživanje i osjećate se kao dio procesa ... \".
GT86 postaje druga Toyota koja je osvojila Top Gear glavnu nagradu; 2005 godine Toyota Aygo podjelila je nagradu “Car of the Year” sa Bugatti Veyronom.
 

Datum objave: 06/12/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook