Naslovna > Vijesti > Toyota Prius troši 1 litar na 100 km

Toyota

Toyota Prius troši 1 litar na 100 km

Toyota je u Parizu izložila Prius Prime sa nizom dizajnerskih dodataka za izazivanje pozitivnih emocija ali tehnologijom za mizernu potrošnju goriva.

Jedinstven, prepoznatljiv, dizajn postignut je dužom, širom i nižom karoserijom. Na sve se nadovezuje klinasti prednji dio sa atraktivnim svjetlima LED tehnologije. Dizajn kao takav povoljno se odražava na nizak otpor probijanja vazduha što na kraju krajeva i jeste bio cilj. U vazdušnom je tunelu izmjerena vrijednost Cx od svega 0,25.

 


Toyotin konačni cilj jeste smanjenje ispuha CO2 za 90% do 2050. godine a novi Prius predstavlja važan korak u tom smjeru. Ispod karoserije nalazi se dual EV pogon čija je efikasnost vrlo velika. U standardno punjenje baterija na raspolaganju je i solarni krov. Radi dodatne uštede energije instaliran je specijalni automatski klima uređaj.
U principu najveća prednost novog Priusa jeste drastično povećanje snage EV sklopa od 83%. Zahvaljujući većem setu baterija produžena je autonomija na EV pogon pa samim tim i rad 1.8 litrenog benzinca sa Atkinsonovim ciklusom rada.
Fabrika obećava prosječnu potrošnju od 1 litar na 100 km...

 

Datum objave: 30/09/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook