Naslovna > Vijesti > Tvornica za sintetički gas

Audi

Tvornica za sintetički gas

Danas je svečano obilježen početak izgradnje Audijeve tvornice u Werlteu (Emsland) u kojoj će ovaj svjetski pionir tehnologije krenuti s proizvodnjom još jednog alternativnog pogonskog goriva: e-gasa. Tvornica u Werlteu prva je u svijetu industrijska tvornica ovog tipa, dok je marka s četiri prstena planetarno prvi proizvođač automobila koji sam proizvodi goriva na održivi način. Krajnji proizvodi su vodik i sintetički Audi e-gas koji će pokretati automobile poput novog Audija A3 Sportback TCNG.

Iskorištavanjem energije vjetra Audi namjerava proizvoditi vodik kojim će snabdijevati svoja vozila pogonjena gorivim ćelijama.

 

Međutim, dok vozila na gorive ćelije ne uđu u proizvodnju, vodik proizveden u novoj tvornici u Werlteu miješat će se sa CO2 kako bi se proizveo e-gas, sintetički oblik metana.   „Ova power-to-gas-tehnologija otvara nove mogućnosti za održivu mobilnost i energetiku budućnosti.  Sa e-gas projektom donosimo energetsku revoluciju u svijet automobila“, ističe Reiner Mangold, šef održivog razvoja proizvodnje  u AUDI AG-u.E-gas je po hemijskom sastavu identičan fosilnom zemnom gasu te će se dodati njemačkoj mreži prirodnog gasa koja već opskrbljuje na stotine CNG stanica.Koristeći CO2 iz povezane tvornice bioplina iz otpada, u Audiju namjeravaju proizvesti oko 1.000 tona e-gasa godišnje, što će pridonijeti smanjenju oko 2.800 tona CO2 godišnje.Audi e-gas je gorivo bogato energijom koje će pokretati motore s unutrašnjim sagorijevanjem; e-gas iz Werltea će služiti kao gorivo za 1.500 novih Audija A3 Sportback TCNG koji će kao ugljično neutralna linija ingolstadtskog proizvođača godišnje prelaziti po 15.000 kilometara. Ovaj kompakt s pet vrata u salone stiže krajem 2013., da bi mu se 2015.godine pridružio još jedan TCNG-model na A4-platforni.U novembru ove godine Audi je dobio priznanje za svoj „e-gas project“:  u kategoriji ekološke mobilnosti Audijev projekt nagrađen je za inovaciju i zaštitu klime novčanom nagradom od 15.000 eura.

Datum objave: 17/12/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook