Naslovna > Automobili > Volvo > XC40 > U budućnosti kabine potpuno bez kože

Volvo

U budućnosti kabine potpuno bez kože

Švedski proizvođač automobila obavijestio je javnost da nadolazeći automobili sa elektičnim pogonom, neće uključivati materijale od kože u unutrašnjosti vozila...

U martu ove godine Volvo je predstavio svoj drugi potpuno električni automobil C40 Recharge, koje će biti dostupan u 2022. godini. Pored implementacije savremenih tehnologija i novog mehanizma pogona, javnost je ipak bila pomalo začuđena pojedinim potezima ove kompanije. Tako će se ovaj automobil prodavati samo putem interneta, te ni jedna verzija, čak i ona najluksuznija ne sadrži materijale od kože unutar kabine.

 

 

 

 

 


Sada je jasno da sudbina „bez kože“ nije vezana samo za C40. jer je kompanija objavila da budući električni modeli, generalno neće koristiti pomenuti materijal prilikom izrade. Dalje, u Volvu objašnjavaju kako je ovaj potez prijateljski naklonjen prema prirodi, tačnije simbolizuje zaštitu životinja i životne sredine. Ova odluka znači da će do 2030. godine kompletna linija automobila ostati bez kože, jer je Volvo već ranije najavio da će do kraja decenije potpuno prijeći na električni pogon kod svojih vozila. Nakon ovog poteza, u Volvu su potražili i osmislili nove opcije, tako će se umjesto goveđe kože, u kabinama naći visoko kvalitetni održivi materijali napravljeni od bio-izvora i recikliranih izvora. Jedan primjer je Nordico, novi materijal za unutrašnjost koji je stvorio sam Volvo. Nordico se sastoji od tekstila napravljenog od recikliranog materijala, poput PET boca, bio materijala iz održivih šuma u Švedskoj i Finskoj, te čepova recikliranih iz vinske industrije. Rečeno je da će ovaj materijal debitovati u sljedećoj generaciji Volvo modela. Kao što je ranije rečeno u ovoj kompaniji su čvrsto odlučili da što brže i efikasnije prijeđu na obnovljive izvore pokretanja, te da smanje emisiju štetnih gasova. Primarni pravac u okviru ovog cilja je svakako prelazak na električne pogonske sklopove. Ali u Volvu kažu da je i odbacivanje kože, potez koji značajno doprinosi smanjenju emisije CO2 i ugrožavanje prirodne sredine. Govorilo se o negativnim uticajima stočarstva na okolinu, uključujući i krčenje šuma, kako bi se proširili pašnjaci na kojima se „uzgajaju“ grla. Takođe, procjenjuje se da su domaće životine odgovorne za oko 14 posto globalnih emisija stakleničkih plinova, a najveći zagađivači su goveda.

Datum objave: 24/09/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook