Naslovna > Komercijalna vozila > U čast 25 godina FH modela

FH 25 Year Special Edition serija

U čast 25 godina FH modela

Sa specijalnom limitiranom serijom FH modela Volvo obilježava 25 godina postojanja jednog od njegovih najuspješnijih kamiona svih vremena...

U proteklih 25 godina Volvo je proizveo gotovo milion jedinica FH serije, koja je od predstavljanja 1993. godine do danas postala jedan od njegovih najpopularnijih i najprepoznatljivijih kamiona. U njegovu čast Šveđani su predstavili Volvo FH 25 Year Special Edition limitiranu seriju, koja se od standardnog modela razlikuje po jedinstvenom, specifičnom dizajnu i veoma bogatoj serijskoj opremi. Kada je prvi FH predstavljen 1993. godine bio je to tehnički najnapredniji kamion svog doba. Dvadesetpet godina kasnije on je i dalje inovativni predvodnik u klasi, i to ne samo u područjima koja direktno donose korist vozačima, kao što su sigurnost i briga za vozača. Njima treba pridodati i mnogobrojna revolucionarna rješenja u području zaštite životne sredine i produktivnosti, nakon čega je puno jasnije koliko je Volvo FH promijenio svijet kamionskog prevoza – kazao je Claes Nilsson, predsjednik kompanije Volvo Trucks i dodao da je specijalna FH serija predstavljena povodom 25 godina proizvodnje polazna tačka za budućnost, u kojoj se očekuju konstantan razvoj i unapređenje ovog kamiona.

 

Kada je riječ o „slavljeničkom“ modelu, on je dostupan u dvije karoserijske boje, sivoj (Mammoth Tree Metallic) i crvenoj (Crimson Pearl), sa adekvatnim 3D retro naljepnicama, koje jasno simbolizuju da je riječ o „seriji 25“. Enterijer je bogato opremljen i osvježen mnoštvom ukrasnih narandžastih detalja, poput rukohvata, sigurnosnih pojaseva, šavova i poruba. Kako bi se vozač osjećao što ugodnije tu su i specijalna, anatomska sjedišta sa presvlakom od kombinacije kože i platna. U serijskoj opremi se između ostalog nalazi i inovativni „Dynamic Steering” sistem elektrohidrauličnog upravljanja vozilom, koji je ove godine uveden u upotrebu. Limitirana serija biće dostupna u FH verziji sa 13-litarskim (420 i 460 KS), odnosno FH16 sa 16-litarskim dizel motorima (550, 650 i 750 KS), te u kombinaciji sa Globetrotter i Globetrotter XL kabinama. Prodaja ovog modela počela je u junu, a osim u 2018. godini određeni broj jubilarnog FH biće ponuđen kupcima i u 2019. godini.

Datum objave: 22/11/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook