Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > U Engleskoj na prodaju „Shorty“ verzija

Morris Mini 1000

U Engleskoj na prodaju „Shorty“ verzija

Osnovna osobina po kojoj je ovo vozilo bilo karakteristično su njegove sitne dimenzije, međutim pojedinim ljubiteljima malih automobila i to je bilo previše, pa je nekoliko ovih modela dobilo još manji izgled...

Dužina fabričkog Morris Mini 1000 modela iznosi svega 305 cm, što je dužina rastojanja između osovina kod nekih drugih automobila, i to dovoljno govori o kolikim se dimenzijama radi. I pored sitne građe, pojedini vozači poželjeli su još manji model, tako da se vremenom pojavio određen broj manjih, prerađenih verzija, nazvanih „Shorty“. Zanimljivo je da se u Engleskoj jedan ovakav model trenutno prodaje. Iako nisu dostupni tačni podaci kolika je zapravo dužina ovog modela, pominje se da je od standardnog vozila kraći za dvadesetak centimetara, tako da bi udaljenost između branika ovog vozila trebala biti svega 287 cm.

 

 

 

 

 

Dizajn bočne strane je morao biti izmjenjen, kako bi se ideja još kraćeg Minija spovela u djelo,  pa tako da bi Shorty izgledao, donekle proporcionalno, vrata su izmijenjena tako da odgovaraju znatno kraćem međuosovinskom razmaku. Prozorski okviri su takođe promenjeni tako da prate oblik krova. Unutra su naravno samo dva sjedišta, a klupa je isječena na sredini kako bi se uklopila ručna parking kočnica. Ispod poklopca motora sa druge strane nema izmjena, pa tako ovaj Shorty i dalje koristi standardni 1.0-litarski agregat A-serije, zapremine 998 ccm, sa 38 konjskih snaga i okretnim momentom od 71 Newton-metara. Automobil će uskoro biti na aukciji, a biće zanimljivo vidjeti koliko će koštati narednih dana.

Datum objave: 18/10/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook