Naslovna > Automobili > Kia > EV9 > U finalu izbora za Evropski auto godine 2024.

Kia EV9

U finalu izbora za Evropski auto godine 2024.

Kijin potpuno električni SUV, sa impresivnim dometom od do 563 kilometara i brzim vremenom punjenja, izdvojio se kao jedan od sedam najboljih noviteta u Evropi ove godine. Ovo je već treći uzastopni put da je Kia ušla u najuži izbor, potvrđujući svoju prisutnost i inovaciju na tržištu električnih vozila...

Kia EV9 je zaslužila svoje mjesto među finalnim kandidatima za Evropski auto godine 2024. (COTY). Ovaj potpuno električni SUV prvo se našao na širem spisku od 28 novih modela predstavljenih tokom ove godine, a sada ga je žiri, sastavljen od 59 članova iz 22 zemlje, svrstao među sedam najboljih. Konačni pobjednik će biti proglašen 26. februara na Salonu automobila u Ženevi. Baš kao i višestruko nagrađivani električni crossover Kia EV6, potpuno električni Kia EV9 je izgrađen na namjenskoj platformi za električna vozila E-GMP.

 

 

 

Kia EV9 je među pionirima električnih vozila sa sedam sjedišta na tržištu, pružajući prostranu unutrašnjost s udobnošću raskošne dnevne sobe. Kada je u pitanju domet, EV9 je savršen pratilac za porodična putovanja, s impresivnih 563 km jednim punjenjem. Zahvaljujući 800-voltnoj tehnologiji vrlo brzog punjenja baterije kapaciteta od 99,8 kWh, samo 15 minuta punjenja obezbjeđuje 249 km dometa, što pruža izuzetnu efikasnost u svojoj kategoriji. Jason Jeong, predsjednik Kia Europe, izjavio je: "Ponosni smo što smo se s modelom Kia EV9 već treći put uzastopno plasirali među finaliste za Auto godine u Evropi. Kia EV9 nastavlja stazama nagrađivanog modela EV6, automobila godine 2022, potvrđujući našu ambiciju da postanemo vodeći brend električnih vozila na evropskom tržištu."

Datum objave: 06/12/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook