Naslovna > Automobili > Škoda > Karoq > U Kazahstanu će se proizvoditi Octaviju, Kodiaq, Kamiq i Karoq

Škoda se vraća

U Kazahstanu će se proizvoditi Octaviju, Kodiaq, Kamiq i Karoq

Početak lokalne proizvodnje češke marke automobila planira se za 2024. godinu, osim toga, Škoda će otvoriti petnaest izložbeno-prodajnih salona u Kazahstanu tokom naredne godine...

Proizvodi marke Škoda su se povukli sa tržišta automobila u Kazahstanu već 2021. godine, a u jesen iste godine, objavljeno je da je razlog za ovaj potez bio stečaj distributerskog holdinga pod imenom "BIPEK Auto Kazahstan". Ova kompanija je služila kao distributer za Škodine automobile i organizovala montažu čeških modela u fabrici Asia Auto u Ust-Kamenogorsku. Proizvodnja je prekinuta krajem 2020. godine, nakon čega je uvoznik prešao na isporuku gotovih automobila.

 

 

 


Kazahstanski mediji su tada spekulisali o mogućem povratku Škode, brenda u vlasništvu Volkswagen Grupe, na tržište Kazahstana, prepoznajući da bi to zahtijevalo značajne investicije. Takođe su se pojavile informacije o planiranim promjenama u logističkom lancu, traženju novih partnera i uspostavljanju lokalnih predstavništava. Sada, Škoda najavljuje svoj povratak na tržište ove velike azijske države i prema dostupnim informacijama, češki brend je izabrao firmu Allur kao partnera. Nedavno je potpisan ugovor o lokalnoj proizvodnji četiri Škodina modela navedenih u naslovu, a planira se da se proizvodnja pokrene u bliskoj budućnosti u fabrici u Kostanaju.

 


Planira se otvaranje maloprodajnih objekata, prvo u najvećim gradovima Kazahstana, uključujući Astanu, Almati, Shimkent i Kostanaj. Rukovodstvo Škode ima namjeru da ostvari 5% tržišnog udjela u toj zemlji u narednih pet godina.

Datum objave: 11/10/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook