Naslovna > Automobili > Lada > Niva > U međuvremenu u Rusiji...

Lada Niva

U međuvremenu u Rusiji...

Na Youtube kanalu ПриветТачка osvanuo je video o fantastičnom projektu, gdje je za bazu korišćen ko drugi nego Lada Niva i to sa motorom iz BMW-a i potpuno preuređenom kabinom...

Prije otprilike mjesec dana Lada je pokazala teaser sljedeće generacije Nive, koja bi trebalo da debituje 2024. godine sa novom platformom i novim tehnologijama. Čak i sa Renaultovom arhitekturom, gotovo sigurno se može pretpostaviti da ruski terenac neće dobiti fabrički dizel motor. To ipak ne znači da u Nivu nije moguće smjestiti dizelski agregat, a to su nedavno potvrdili sa ПриветТачка YouTube kanala. U videu je detaljno opisan temeljni projekat, gdje je između ostalog originalni benzinski motor zamijenjen BMW-ovom N47 dizelskom jedinicom.

 

 


BMW-ov dizelaš je zapremine 2 litre, a isporučuje približno 250 KS, što je mnogo snažnije od bilo koje druge Nive sa kojom se često susrećemo. Ovjes je značajno revidiran, pa je čak i motorni prostor podešen kako bi se prilagodio motoru koji je veći i teži od originalne jedinice od 1,7 litara. Pogonski sklop šalje snagu na zadnje točkove preko automatske transmisije iz serije 3. Ubrzanje je na nivou snažnih SUV-ova i iznosi 6 sekundi od 0-100 km/h. Pored motora, Lada posuđuje i unutrašnjost od BMW-a uključujući sistem multimedije, upravljač i dvozonsku automatsku klimu što vjerovatno nije doživio nijedan drugi vozač Nive. Za sveukupan izgled tu si i 20-inčni točkovi preuzeti takođe sa bavarske marke.

Datum objave: 11/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook