Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > U planu električni automobili sa dometom od 1.000 kilometara

Toyota

U planu električni automobili sa dometom od 1.000 kilometara

Toyota planira pokrenuti drugi poslovni segment pod nazivom Hydrogen Factory u julu, a cilj ove organizacije je pojednostaviti odluke i ponuditi naprednije i jeftinije gorive ćelije kroz partnerstva i vlastite inovacije...

Tokom godina, domet električnih automobila je konstantno rastao, pa su kompanije poput Mercedesa, BMW-a i Tesle do sada postigle domet od oko 600 kilometara s jednim punjenjem baterije. Međutim, Toyota stremi ka ambicioznom cilju od 1.000 kilometara, a japanski proizvođač planira ostvariti ovaj cilj kroz kombinaciju baterija sljedeće generacije i sonične tehnologije. Uz to, Toyota ima planove da do 2026. godine lansira potpuno električnu liniju vozila. Već sada nude potpuno električni SUV model bZ4X koji može preći oko 435 km s jednim punjenjem baterije. Takođe, u planu su novi električni modeli za Lexus, luksuzni brend pod okriljem Toyote, s istim rokom lansiranja.

 

 

 


Još od 2016. godine, Toyota je počela ulagati u "budućnost usmjerena područja" i već u martu je premjestila polovinu svog istraživačkog i razvojnog osoblja, kao i troškove, u sektor Naprednog razvoja. U maju je lansirana Toyota BEV Factory, specijalizovano mjesto za razvoj tehnologije baterija za električne automobile. Kompanija je takođe usvojila "giga livenje" (giga casting) tehnologiju koja uključuje upotrebu aluminijskih livnica pod visokim pritiskom za izradu većih dijelova automobila, a koju je prvi put primijenila Tesla. Ovaj korak će rezultirati smanjenjem troškova proizvodnje, dok će se karoserija vozila sastojati samo od tri dijela.

 


Vodonik kao izvor energije nije trenutno jeftin niti široko dostupan, što predstavlja dodatne izazove u njegovoj široj adaptaciji. Međutim, Toyota je pionir u području vozila na vodonik i nudi automobil Mirai koji ima impresivan domet do 650 kilometara, a punjenje baterije traje samo pet minuta. Nedavno su takođe predstavili koncept automobila GR H2 Racing za buduće nastupe na trci 24 sata Le Mana u novoj kategoriji vozila na vodonik, gdje je brzo punjenje od ključne važnosti.

Datum objave: 14/06/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook