Naslovna > Vijesti > Udobna vožnja i na niskim temperaturama

Volvo C30 Electric

Udobna vožnja i na niskim temperaturama

Rođen i odgojen u hladnoj skandinavskoj zimi, Volvo stvara električnie automobile za sve klimatske uslove. Volvo C30 Electric donosi unikatnu tehnologiju, koja olakšava svakodnevno korištenje na niskim temperaturama bez kompromisa po pitanju voznih osobina i udobnosti.

„Naša je glavna vizija da vlasnik električnog vozila ne bi trebao žrtvovati niti jedan aspekt luksuznog automobila. Naš je cilj stvoriti inovativna rješenja, koja će korištenje električnog automobila učiniti jednostavnim u svim uslovima“ - objašnjava Lennart Stegland, potpredsjednik odjela za električne pogonske sisteme pri Volvo Car korporaciji.Održavanje dobrog stanja baterija i toplote unutar putničke kabine zahtijeva mnogo energije. Obzirom da operativni radijus kretanja uveliko ovisi od sekundarnih potrošača, Volvo je odlučio razviti efikasnije i fleksibilnije rješenje. Zato u Volvu C30 Electric nema potrebe za trošenjem energije iz baterije na grijanje putničke kabine.

 

Pametni klimatizacijski sistemVolvo C30 Electric opremljen je sofisticiranim klimatizacijskim sistemom čije tehničke solucije sarađuju, kako bi se odgovorilo na tri glavna izazova a to su: grijanje i hlađenje putničke kabine; grijanje i hlađenje baterije po potrebi; hlađenje električnog motora i pogonske elektronike;Klimatizacijski sistem se može aktivirati i tokom punjenja i tokom vožnje.

 

 

Volvo C30 Electric može se programirano pripremiti za vožnju tokom faze punjenja. Posebni tajmer se programira putem postavki automobila. Kada je aktiviran, uronjeni grijač (6 kW) koristi energiju iz utučnice da bi ugrijao rashladno sredstvo u klimatizacijskom sistemu. Grijanje se koristi za održavanje baterije u dobroj radnoj kondiciji, kao i za grijanje putničke kabine. Volvo je ujedno ugradio i unikatni sistem kontrole, kako bi produžio životni vijek baterije. Tokom punjenja, baterijsko pakovanje se automatski grije, kada se jezgro baterije ugrije na 15 stepeni Celzijusa.Ukoliko je automobil parkiran bez mogućnosti za punjenje, automatski grijač se aktivira pri temperaturi od -19 stepeni Celzijusa, kako bi se baterija održala u dobrim radnim uslovima. Za klimatiziranje putničkog prostora pored elektriciteta iz baterije, brine se grijač pokretan bio-etanolom.Programirano predgrijanje na temperaturi od -10 stepeni Celzijusa, može produžiti autonomiju kretanja za 10 km, u odnosu na opciju kada se prilikom hladnog starta veliki dio kapaciteta baterije koristi za grijanje.Nakon programiranog predgrijavanja, putovanje počinje ugodnom klimom. Vozač može odabrati način grijanja tokom vožnje. U Auto Heating modu, za klimatiziranje putničkog prostora brine se 5 Kw grijač pokretan bio-etanolom (ili benzinom u ovisnosti od tržišta), a ugrađen je i rezervoar za isti, zapremine 12 litara, sa otvorom za punjenje na mjestu gdje se nalazi i otvor za dosipanje goriva kod standardnog Volva C30, dok u električnom modu, uronjeni grijač održava idealnu klimu u kabini. Na kraćim relacijama i za toplijih dana, klimatski sistem je moguće pokretati i elektricitetom iz baterija. 


„Za razliku od većine elektrilnih automobila na tržištu, vozač Volva C30 Electric ne mora žrtvovati autonomiju kretanja, kako bi stvorio ugodnu klimu unutar vozila, bez obzira na vanjsku temperaturu. Klimatska jedinica programirana je u skladu sa relacijom. Grijač pokretan gorivom, koristi se kada je kapacitet baterije potreban za maksimalnu mobilnost“ - dodaje Stegland.

Ukoliko je vozilo parkirano bez mogućnosti punjenja, tri izvora grijanja sarađuju, kako bi brzo odledili automobil i zagrijali putnički prostor. Sa istovremenom aktivacijom električnog grijača, uronjenog grijača i grijača pokretanog gorivom, željena se temperatura brzo postiže. Izvori toplote međuosobno sarađuju kako bi se postigla idealna ravnoteža između udobnosti i autonomije kretanja. Električni se grijači tako automatski gase kada za njima nema potrebe.Zahtjevi Volva prema modelu C30 Electric isti su kao i za sve Volvo modele, pa je tako i ovaj automobil podvrgnut opsežnom testnom režimu. Kada je u pitanju zimsko testiranje, automobil je izložen surovim uslovima, kako bi se osiguralo da sofisticirana tehnologija radi bez problema čak i pri temperaturama od -30 stepeni Celzijusa.
„Naš beskompromisni stav kaže da C30 Electric mora biti besprijekoran u svim uslovima korištenja i pri svim temperaturama. Arktički dio Švedske je savršeno mjesto za testiranje na ekstremnim temperaturama“ - zaključuje Stegland.

Datum objave: 30/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook