Naslovna > Vijesti > Uduženim snagama do hibridnog DB9

Bosch i Aston Martin

Uduženim snagama do hibridnog DB9

Sam ovaj projekat predložen je kompaniji Aston Martin od strane Boscha, kako bi uajedno pokazali da hibridi mogu da unaprijede jedan sportski automobil. Na njemu je radilo čak 77 Boschovih inžinjera...

Bijeli Aston Martin DB9 koji je skoro prikazan u javnosti, djelo je njemačke poznate kompanije Bosch. Naime, radi se o plug-in hibridnom automobilu, koji je nastao u saradnji sa britanskim proizvođačem automobila.  Sam ovaj projekat predložili su upravo čelnici kompanije Bosch britanskom automobilskom brendu, jer je, kao ističu, to idealan način da se prikaže kako jedan hibridni automobil može da bude  vrhunski sportski automobil.

 

Saradnja je dogovorena još prošle godine, pa je Aston Martin pristao da u ovaj projekat uključi svoj dobro poznati DB9 model.  Promjene na ovom modelu nisu vidljive. Automobil je zadržao dobro poznati 6.0 litarski V 12 motor pod haubom, ali ipak su morali da naprave mjesta za elektromotore.

 

Radi se o elektromotorima koji prijašnjih 520 KS podižu na nevjerovatnih 750 KS. Par elektromotora pokreće prednju osovinu, čime je i nastao prvi Aston Marin sa integralnim pogonom, dok su 180 kW Li-jonske baterije zadužene za napajanje elektromotora. One su smještene u zadnjem dijelu ovog automobila.

 

Ukupna masa ovog automobila iznosi 2.085 kilograma.  Za ubrzavanje do 100 km/h potrebno je 4,6 sekundi.

 

Podsjetimo se da je ideja o ovom projektu nastala u aprilu prošle godine, kada je i započela, a automobil je kompletiran krajem maja ove godine. Ovaj model uskoro očekuje i serija testova. 

Datum objave: 15/06/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook