Naslovna > Automobili > Alfa Romeo > Giulia > Unikatno remek djelo u saradnji sa Zagatom

Alfa Romeo Giulia SWB

Unikatno remek djelo u saradnji sa Zagatom

Zasnovan je na modelu Quadrifoglio, ali je nadograđen na GTAm specifikacije uz zadržavanje ručnog mjenjača...

Nakon sveobuhvatne reklamne kampanje, Alfa Romeo i Zagato su skinuli zavjesu sa Giulia SWB, i kao što ime implicira, ovaj unikatni automobil počeo je kao sportska limuzina prije nego što je njegovo međuosovinsko rastojanje skraćeno kako bi se stvorio elegantan kupe s dvoja vrata bez zadnjih sjedišta. Automobil koji je donirao agregat bio je Quadrifoglio model sa V6, ali je italijanski proizvođač karoserija nadogradio automobil na GTAm specifikaciju uz zadržavanje šestostepenog manuelnog mjenjača.

 

 

 


Stajling prednjeg dijela predstavlja mješavinu starog i novog budući da je inspirisan Alfa Romeom SZ dok koristi najnoviji dizajn LED prednjih svjetala sa Giulia facelift-a. Dizajn zadnje strane je po uzoru na Giulia TZ, dok je masivno zadnje krilo GTAm-a uklonjeno kako bi se stvorio čistiji izgled. Veliki difuzor sadrži dvostruke vertikalne peraje koje okružuju dvostruke vrhove izduvnih cijevi. Na tipičan Zagato način, Giulia SWB ima krov sa duplim balončićima i poklopac motora sa ventilacijom. Osim što je uklonio zadnja vrata, proizvođač karoserija se takođe riješio konvencionalnih ručki prednjih vrata kako bi se smanjio bočni profil. Na B stubu je postavljeno dugme za otvaranje vrata. Gotovo svaki panel karoserije je redizajniran i napravljen od karbonskih vlakana.

 


U srcu jedinstvene Giulie coupea nalazi se 2,9-litarski V6 sa dvostrukim turbo punjačem koji je dostigao GTAm specifikacije, što znači da proizvodi 533 konjske snage i 600 Nm obrtnog momenta. Za razliku od originalnog GTAm-a koji se prodaje samo sa osmostepenim automatskim mjenjačem, snaga se prenosi na točkove preko Quadrifogliovog šestostepenog manuelnog mjenjača. Automobil je nastao jer je Zagato želio da proslavi 100 godina od prve saradnje sa Alfa Romeom. 2021. godine, vijek nakon Tipo G1 iz 1921. godine, projekat je dobio zeleno svetlo. Dizajnerskoj kući sa sjedištem u Milanu tada je prišao njemački kupac sa apetitom za posebnim automobilima. On ne posjeduje samo SZ i 8C Competizione, već i nekoliko modela Aston Martina koje je napisao Zagato i najnovije proizvode iz Alfa Romea.

 


Nakon fotografisanja na stazi "La Pista" u Areseu, skraćeni Giulia Coupe biće predat svom pravom vlasniku. Detalji o cijenama nisu objavljeni, ali mora da je koštao bogatstvo s obzirom na to da se Giulia GTAm prodaje za skoro 200.000 evra u Italiji.

Datum objave: 21/12/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook