Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Uspješniji od Porschea u Njemačkoj

Tesla

Uspješniji od Porschea u Njemačkoj

Američki proizvođač električnih automobila, ove godine i pored nestašice materijala može se pohvaliti dobrim prodajnim rezultatima, koji su mu omogućili brojne uspjehe...

Jedna od stvari kojom će se Amerikanci moći pohvaliti gotovo sigurno krajem godine je i ta da su nadmašili njemački Porsche po broju novih isporučenih vozila i to na njegovom domaćem tržištu.  Redovni izvještaji o stanju na tržištu koje objavljuje Savezno tijelo nadležno za pitanja transporta (KBA) govori da je za prvih 10 mjeseci tekuće godine Tesla uspjela da ostvari 26.000 novih registracija u najmnogoljudnijoj zemlji Evropske Unije, što joj je obezbjedilo ukupni tržišni udio od 1.3%. Sa druge strane domaći proizvođač luksuznih automobila uspio je da isporuči oko 20.000 novih modela, što je svega 1% od ukupnod prodajnog broja.

 

 

 

 

 


Iako su do kraja godine ostala još dva mjeseca za koje se treba obraditi podatke, sigurno je da Porsche neće uspjeti da dostigne Teslu, naročito ako se uzme u obzir da su do sada u prosjeku Njemci prodavali oko 2.000 vozila mjesečno. U tom slučaju čak i da Tesla do kraja godine ne proda ni jedan automobil više, opet će biti iznad Porschea. Međutim ni taj scenario nije moguć jer se, nakon što je nedavno otvoren potpuno novi pogon u blizini Berlina, očekuje da će broj prodanih Teslinih automobila na mjesečnom nivou značajno da se uvećava. Na svjetskom tržištu ova dva brenda se više ne mogu ni porediti, jer su Amerikanci odmakli Njemcima i po broju isporučenih automobila u ovoj godini, ali i po samoj vrijednosti kompanije. Dostupni podatci govore da je Tesla uspjela da za prvih 9 mjeseci ove godine ispouči 624.000 novih vozila, dok je Porsche obezbjedio 217.000 novih registacija, što je omjer od gotovo 3:1. Takođe prema nedavnom istraživanju  Interbrands-a pod nazivom “Best Global Brands”, vrijednost Tesle se procjenjuje na 36 milijardi USD dok je vrijednost Porschea stala na cifri od 12 milijardi, što je takođe odnos od 3:1 u korist Amerikanaca.

Datum objave: 10/11/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook