Naslovna > Automobili > Aston Martin > Vantage > Valour obilježio 110. rođendan brenda

Aston Martin

Valour obilježio 110. rođendan brenda

Nova Aston Martinovo rođendansko specijalno izdanje će biti opremljeno snažnim 5,2-litarskim V12 motorom i klasičnim 6-stepenim ručnim mjenjačem...

Povodom svoje 110. godišnjice, čuvena britanska automobilska kompanija Aston Martin predstavila je ekskluzivni supersportski model pod nazivom Valour. Inspirisan legendarnim Aston Martinom V8 Vantage iz sedamdesetih i osamdesetih godina, Valour se ističe karbonskom karoserijom u Coupe stilu. Ispod dugog prednjeg poklopca krije se najnovija verzija 5,2-litarskog V12 motora, koji je opremljen s dva turbopunjača i razvija impresivnih 715 konjskih snaga i 753 Nm obrtnog momenta. Za impresivno zaustavljanje brinu se karbonsko-keramičke kočnice sa diskovima promjera 410 mm naprijed i 360 mm pozadi. Valour takođe dolazi s novorazvijenim adaptivnim vješanjem, koji uključuje adaptivne amortizere i stabilizatore. Za ljubitelje tradicionalnih automobila, Valour donosi ručni 6-stepeni mjenjač koji prenosi snagu na zadnju osovinu, uz pomoć mehaničke ograničene blokade diferencijala.

 

 

 


Ovaj izuzetni automobil je postavljen na jedinstvenim 21-inčnim aluminijskim felgama, koje su uparene s gumama Michelin Pilot Sport S5. Ovaj ekskluzivni model će biti dostupan u svega 110 primjeraka širom svijeta. Aston Martinovo Q odjeljenje je već pripremilo široku paletu boja karoserije i brojne opcione elemente za personalizaciju, kako bi kupci mogli prilagoditi automobil svojim željama. Vrijednost ovog modela je dodatno pojačana činjenicom da je Aston Martin objavio da će Valour biti posljednji model pokretan 12-cilindarskim motorom. Proizvodnja ovog modela već je započela, a prve isporuke kupcima su planirane za četvrti kvartal. Detalji o performansama još nisu objavljeni, dok će osnovna verzija Valoura, bez dodatnih opcija iz Q odjeljenja, imati cijenu od nešto više od 975.000 evra.

Datum objave: 12/07/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook