Naslovna > Automobili > Hyundai > Kona > Veća, prostranija i naprednija Kona stigla u BiH

Hyundai Kona

Veća, prostranija i naprednija Kona stigla u BiH

Iako je električni model Kona imao svoju evropsku premijeru i testnu vožnju u Nošovicama, nešto ranije, ovu verziju modela ćemo vidjeti na našem tržištu početkom naredne godine...

Nakon što smo u septembru imali priliku da prvi put vozimo novu Hyundai Kona na svjetskoj premijeri, ovih dana smo s radošću dočekali ovu značajnu novost u BiH. Nova Kona je sada znatno prostraniji kompaktni SUV koji nudi širok spektar motora i pogonskih opcija, te ambicije da se izbori za vodeću poziciju u veoma konkurentnom segmentu. Hyundai je danas na Bjelašnici predstavio potpuno novu generaciju kompaktnog SUV modela KONA na tržištu Bi H. U svojoj drugoj generaciji, Kona dolazi kao model koji teži da ponudi jedan od najkompletnijih paketa u B-SUV segmentu, uključujući širok asortiman pogonskih rešenja. Potencijalni kupci sada imaju priliku birati između električnih verzija (sa standardnim ili velikim dometom), hibridnih električnih (HEV) modela, kao i varijanti sa konvencionalnim unutarnjim sagorevanjem, a tu je i sportska N Line verzija za one sa posebnim zahtevima.

 

 

 


"Seamless Horizon" svetla, koja se protežu u jednom kontinuiranom nizu, pružaju novom modelu harmoničan i jedinstven izgled u svim verzijama. Sportski karakter ovog SUV-a dolazi do izražaja kroz robustnu oblogu oko lukova točkova sa integrisanim prednjim i zadnjim svjetlima, dinamične bočne proporcije te prepoznatljive hromirane letvice koje se protežu od linije vrata do zadnjeg spojlera. Takođe, dizajn točkova od 19 inča predstavlja prvo takvo rhešenje za model Kona. Varijante modela sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem i hibridne verzije dijele mnoge karakteristične elemente električnog vozila. Na prednjem braniku se ističe trodimenzionalni ukras i tablica, umjesto klasične rešetkaste maske. Obje verzije takođe posjeduju crne obloge oko točkova. Hibridna verzija koristi gornji i donji aktivni otvor za ventilaciju, dok verzija sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem ima gornji otvor za ventilaciju kako bi se poboljšala aerodinamika. Ovaj otvor doprinosi izgledu električnog vozila na verziji sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem i na hibridnim verzijama, poboljšavajući aerodinamičke karakteristike oba modela. N Line varijanta inspirisana sportskim karakterom donosi agresivniji prednji i zadnji dizajn sa branikom u obliku krila kako bi se istakao sportski imidž. Opciono se nude crni krov, spojler u obliku krila i ekskluzivni dizajn aluminijskih točkova od 19 inča za N Line verziju. Unutar vozila, N Line verzija dolazi sa ekskluzivnim metalnim papučicama i ručicom mjenjača sa oznakom N.

 


Potpuno nova Kona pruža prostran i višenamjenski unutrašnji prostor kako bi putnici mogli uživati u većem komforu i olakšanoj organizaciji tereta. Ova nova Kona takođe nudi najveći unutrašnji prostor u svojoj klasi, sa međuosovinskim razmakom koji je duži za 60 mm, dodatnih 77 mm prostora za noge i 11 mm više prostora za glavu u drugom redu sjedišta u poređenju sa prethodnom generacijom. Prostor za ramena u drugom redu iznosi impresivnih 1.402 mm, što ga čini najprostranijim u svojoj klasi i obezbjeđuje najveći "prostor za život" za putnike. Tanja i čvrsta sedišta nove Kone, sa debljinom od samo 85 mm, dodatno povećavaju slobodan prostor za putnike u drugom redu. Pored toga, "shift by wire" mjenjač pozicioniran iza upravljača omogućava čist i otvoren izgled centralne konzole, pružajući više prostora za odlaganje i čini unutrašnjost urednijom. Sklopiva zadnja sjedišta i prtljažni prostor pružaju do 723 litara zapremine, zadovoljavajući širok spektar potreba kupaca uz poboljšane mogućnosti utovara. Kapacitet prtljažnika je značajno povećan (+30%) u poređenju sa prethodnom generacijom, sada dostiže 466 litara. Integrisani dvostruki displej od 12.3 inča pruža ergonomsku upotrebu, dok opcionalna opcija relaksirajućih prednjih sjedišta pruža ravnomjernu raspodjelu pritiska na tijelo kako bi se smanjio umor nakon dugih putovanja.

 


Potpuno nova Kona pruža prostran i višenamjenski unutrašnji prostor kako bi putnici mogli uživati u većem komforu i olakšanoj organizaciji tereta. Takođe, nudi i najveći unutrašnji prostor u svojoj klasi, sa međuosovinskim razmakom koji je duži za 60 mm, dodatnih 77 mm prostora za noge i 11 mm više prostora za glavu u drugom redu sjedišta u poređenju sa prethodnom generacijom. Prostor za ramena u drugom redu iznosi impresivnih 1.402 mm, što ga čini najprostranijim u svojoj klasi i obezbjeđuje najveći "prostor za život" za putnike. Tanja i čvrsta sjedišta, sa debljinom od samo 85 mm, dodatno povećavaju slobodan prostor za putnike u drugom redu. Pored toga, "shift by wire" mjenjač pozicioniran iza upravljača omogućava čist i otvoren izgled centralne konzole, pružajući više prostora za odlaganje i čini unutrašnjost urednijom. Sklopiva zadnja sjedišta i prtljažni prostor pružaju do 723 litara zapremine, zadovoljavajući širok spektar potreba kupaca uz poboljšane mogućnosti utovara. Kapacitet prtljažnika je značajno povećan (+30%) u poređenju sa prethodnom generacijom, sada dostiže 466 litara. Integrisani dvostruki displej od 12.3 inča pruža ergonomsku upotrebu, dok opcionalna opcija relaksirajućih prednjih sjedišta pruža ravnomjernu raspodjelu pritiska na tijelo kako bi se smanjio umor nakon dugih putovanja.

 


Potpuno nova Kona je obogaćena nizom naprednih sistema za pomoć vozaču (ADAS) koji doprinose većoj sigurnosti i udobnosti vožnje. Ovi sistemi uključuju funkcije kao što su pomoć pri izbjegavanju sudara spreda (FCA), pomoć pri održavanju trake (LKA), pomoć pri izbjegavanju sudara u mrtvom uglu (BCA), upozorenje za bezbjedan izlazak (SEW), pametno ograničenje brzine (ISLA), sistem upozorenja na umor vozača (DAW), monitor za praćenje slijepog ugla (BVM) i pametni sistem za automatsko uključivanje dugih svjetala (HBA). Dodatno, vozilo je opremljeno raznim dodacima koji unaprijeđuju udobnost vožnje, uključujući pametni tempomat (SCC), pametni tempomat (NSCC) zasnovan na navigaciji, sistem za praćenje trake (LFA) i sistem podrške pri vožnji na auto-putu (HDA). U cilju olakšavanja parkinga, nova Kona nudi različite napredne tehnologije kao što su monitor za pregled okoline vozila (SVM), pomofć pri izbjegavanju sudara na raskrsnici (RCCA), upozorenje na udaljenost pri parkiranju napred/bočno/nazad (PDW), vožnju unazad, pomoć pri izbjegavanju sudara prilikom parkiranja (PCA) i mogućnost daljinskog upravljanja pri parkiranju (RSPA).

 


Hyundai Kona pruža svojim vozačima najpouzdanije i najsigurnije iskustvo vožnje. U Evropi, dostupan je Smart Stream 1.6 T-GDi motor sa opcijom pogona na dva ili na sva četiri točka, pružajući maksimalnu snagu od 198 konjskih snaga, obrtni moment od 265 Nm i postiže maksimalnu brzinu od 210 km/h. Takođe je dostupan i benzinski motor Kappa 1.0 sa 120 konjskih snaga, obrtnim momentom od 200 Nm i maksimalnom brzinom od 180 km/h. Oba ova motora mogu biti uparena sa 6-brzinskim manuelnim mjenjačem ili 7-brzinskim mjenjačem sa duplim kvačilom. Što se tiče hibridnog pogona, Kona je dostupna sa pogonom na dva točka i baterijom visokog napona kapaciteta 1,32 kWh, koja je uparena sa 6-brzinskim DCT mjenjačem. Performanse hibridnog 1.6 GDi benzinskog motora u kombinaciji sa električnim motorom pružaju snagu od 139 konjskih snaga i obrtni moment od 265 Nm. Kada je riječ o električnom modelu Kona, biće dostupne dvije verzije baterije: standardna kapaciteta od 48,4 kWh i baterija dugog dometa kapaciteta od 65,4 kWh. Domet će iznositi 377 km u prvom slučaju, dok će u drugom iznositi impresivnih 514 kilometara (prema WLTP ciklusu), što je najveći domet u B SUV segmentu. Za razliku od modela IONIQ 5 i IONIQ 6 koji su bazirani na platformi E-GMP, razvijenoj isključivo za električna vozila, Kona je bazirana na platformi konvencionalnog vozila. Vozač će moći da odabere između verzija sa 133 konjske snage i 255 Nm obrtnog momenta, ili verzije sa 201 konjskom snagom i 255 Nm obrtnog momenta, u zavisnosti od modela i verzije baterije koju izabere.

 


Na našem tržištu, Hyundai nudi sve pomenute verzije hibrida i sve verzije sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Za modele sa benzinskim motorom dostupno je šest različitih paketa opreme: Art, Urban, Style, Premium, Prestige i Luxury, sa cijenama koje se kreću u rasponu od 52.950 KM do 65.590 KM sa uračunatim PDV-om. Što se tiče hibridnih verzija, u ponudi su pet paketa opreme: Urban, Style, Premium, Prestige i Luxury, sa cijenama koje se kreću od 62.990 KM do 72.490 KM sa PDV-om. U početnom periodu prodaje, za ograničen broj vozila će biti dostupan i promotivni popust od 4.000 KM, što znači da će prvi paket modela Kona sa SUS motorom koštati 48.900 KM sa uračunatim PDV-om.

Datum objave: 20/10/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook