Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > GLE > Više elegancije, snage i dinamike
FOTO GALERIJA (69)

Mercedes GLE Coupe

Više elegancije, snage i dinamike

Sa drugom generacijom GLE Coupea Mercedes je ponudio skladniji i moderniji dizajn, savremeno digitalizovani i još lukusuzniji enterijer, ali i još bolje vozne karakteristike i dinamiku u vožnji...

 

Nešto manje od godinu dana trebalo je Mercedesu da nakon standardnog GLE modela predstavi i njegovo dinamičnije GLE Coupe izdanje. Druga generacija Coupea razvijena je u skladu sa aktuelnim dizajnerskim standardima koje je njemački proizvođač između ostalog promovisao i sa aktuelim GLE modelom. Sa njim je Coupe u potpunosti podijelio dizajn prednjih svjetala dok se standardna dijamantska maska sa jednom lamelom i dalje nameće kao zaštitni znak svih Mercedesovih savremenih Coupe modela. U dinamičnijem AMG izdanju GLE Coupe ima prepoznatljivu „Panamerikana“ masku sa 14 horizontalnih hromiranih lamela i velikom trokrakom zvijezdom u sredini.

 

S obzirom da li je odabrana standardna ili AMG optika razlikuje se i dizajn prednjeg branika, koji može biti ukrašen hromiranim ili mat crnim detaljima, s tim da su kod AMG modela mnogi od njih naglašeniji i mišićaviji. Na sličan način napravljena je i razlika na bokovima na kojima je kod standardnog modela u prvom planu elegantna kupeovska krovna linija koja se proteže od podnožja A stuba do kraja petih vrata. Elegancijom zrače i specifični alu naplaci, koji su dostupni u rasponu od 19 do 22-inča, a veoma smirene su i boje dostupne u ovom paketu. Kod AMG modela koji je zvanično promovisan u bijeloj boji s bokova se ističu prošireni pragovi i zatamnjeni alu naplaci, koji su dostupni u rasponu od 20 do 22-inča, a tu je i veći spojler na poklopcu prtljažnika. Zadnji dio dobio je originalno stilizovana i dinamično dizajnirana dvodijelna svjetla. U elegantnijem izdanju pozadina dolazi sa dvostrukim četverougaonim izduvnim otvorima, dok se sportski AMG model prepoznaje po dvostrukim izduvnim cijevima i difuzoru vazduha uokvirenim hromiranom lajsnom sa gornje strane. Kada je riječ o vanjskom izgledu u Mercedesu naglašavaju da se novi GLE Coupe standardno oprema sa LED svjetlima.

 

Enterijer očekivano dijeli brojne zajedničke karakteristike sa mnogim aktuelnim Mercedesovim SUV-ovima, a prije svih sa GLE modelom. Digitalni informaciono multimedijalni sistem čine dva spojena velika ekrana sa dijagonalom od 12,3-inča, koji su svijetlim ukrasnim elementom vizuelno uokvireni u jednu cjelinu. Gornja površina instrument panela standardno je pokrivena Artico vještačkom kožom dok je dinamičan duh GLE Coupea naglašen sportskim sjedištima i multifunkcionalnim upravljačem presvučenim visoko kvalitetnom Nappa kožom. S druge strane, SUV karakter je istaknut sa dva stilizovana rukovata integrisana u oplatu tunela mjenjača. U Mercedesu ističu da su svojim kupcima ponudili najviši kvalitet izrade i dostupnih materijala, odnosno da su im dostupne mnogobrojne opcije sa kojima mogu personalizovati svoje automobile. Bazni model GLE Coupea bi prema dosadašnjim najavama iz Mercedesa trebao koštati oko 75.000 eura, dok cijena AMG modela još nije precizirana.

 

POGON

Osnovni motor u standardnom izdanju je šestocilindarski dizelaš, koji je dostupan u dvije verzije, 350 d sa 272 KS i 400 d sa 330 KS. Podsjećamo da slabija raspolaže sa 600, a jača za 700 Nm obrtnog momenta. Ljubiteljima snažnih benzinaca u AMG 53 modelu nudi se šestocilindarski twin-turbo motor sa 435 KS i 520 Nm, koji može da računa na dodatne 22 KS i još 250 Nm zahvaljujući EQ Boost starter-alternatoru, koji omogućava da se pogon dodatno optereti kako bi vozaču omogućio da lakše savlada teške dinamičke izazove kod ubrzanja ili vuče priključnog vozila. Svi GLE Coupe serijski se kombinuju sa devetostepenim automatskim mjenjačem i 4Matic pogonom na sve točkove.

 

Datum objave: 26/10/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook