Naslovna > Vijesti > Vodeni dasa

Submarine Sports Car

Vodeni dasa

Svi oni koji su ljubitelji automobila a imaju dovoljno sredstava sada mogu za 1,5 miliona evra mogu kupiti sportski automobil koji je moguće voziti pod vodom …

Submarine Sports Car, koji je inspirisan podvodnim Lotus Elanom iz filma o britanskom agentu Jamesu Bondu iz 1977. godine, a pokreće ga električni motor koji mu omogućava brzinu od 121 km/h pod vodom. Radi se o prvom automobilu koji se kreće jednako dobro na kopnu i u vodi. Novi podvodni automobil je kabriolet koji pluta kad vozač uđe u vodu. Ovaj dvosjed ide ispod vode kada vozač povuče ručicu. Opremljen je propelerima na zadnjoj strani, a ima i vodeni mlazni pogon. Tu su posebni rezervoari i regulatori dubine, a dva putnika mogu pod vodom ostati sat vremena. Ima istu čeličnu šasiju kao i kopneni Lotus.

 


Automobil pokreće motor koji isporučuje 72 KS uz 160 Nm obrtnog momenta, a napaja ga šest litij-ionskih baterija od 48 volti. Nakon pola sata punjenja baterija, automobil na kopnu može preći 29 km i provesti tri sata pod vodom. Unutrašnjost je otporna na sol. Automobil je dug 3,8 i širok 1,9 metara, a njegova težina iznosi 921 kg. Moguće ga je naručiti putem kompanije Hammacher Schlemmer.

Datum objave: 12/11/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook