Naslovna > Vijesti > Volvo KERS sistem zmajca u procesu testiranja

Tehnologija – Volvo

Volvo KERS sistem zmajca u procesu testiranja

Reč je o hibridnom sistemu baziranom na zamajcu u okviru kojeg se može ostvariti povećanje performansi za 80ks uz uštedu goriva od 25%....

Volvo je predstavio svoj Flybird KERS sistem pre gotovo tri godine ali je kompanija sada objavila neke nove detalje koji se odnose na tehnologiju upštede goriva. Ovaj sistem je trenutno u procesu testiranja u Velikoj Britaniji i Švedskoj.

 

Reč je o hibridnom sistemu baziranom na zamajcu u okviru kojeg se može ostvariti povećanje performansi za 80ks uz uštedu goriva od 25%. Sistem je trenutno u procesu testirana u okviru S60 prototipa koji poseduje petocilindarski T5 motor koji razvija 254ks snage.

 

Prilikom kočenja, kinetička energija se skuplja i koristi se da okreće 6kg težak zamajac od ugljeničnih vlakana brzinom do 60.000 o/min. Kada se akcelerator otpusti, energija zamajca se prenosi na zadnje točkove preko specijalno dizajnirane transmisije. Ova energija je dovoljna da pokreće vozilo u nekom kratkom periodu što može da ima značajan uticaj na uštedu goriva.

Datum objave: 31/03/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook