Naslovna > Vijesti > Volvo proizvodi najsigurnije automobile

Opsežno istraživanje saobraćajnih nesreća

Volvo proizvodi najsigurnije automobile

Svi Volvo modeli u trenutnoj ponudi, dobili su vrhunsku sigurnosnu preporuku od strane Folksama. Da bi se dobila ova preporuka, testirani automobil mora biti 40 posto sigurniji od prosječnog automobila...

Volvo je u posljednjem sigurnosnom izvještaju švedske osiguravajuće kompanije Folksam zauzeo odličnu poziciju. Četiri Volvo modela - S60, V60, V70 i S80 u vrhu su poretka i u prosjeku su gotovo 60 posto sigurniji od prosječnog automobila u ovom izvještaju.

 

Svi Volvo modeli u trenutnoj ponudi, dobili su vrhunsku sigurnosnu preporuku od strane Folksama. Da bi se dobila ova preporuka, testirani automobil mora biti 40 posto sigurniji od prosječnog automobila.

 

„Veoma smo ponosni na postignuti rezultat. Izvještaj se temelji na realnim podacima o udesima u svakodnevnon saobraćaju, što je uvijek bila početna tačka u našem radu na povećanju sigurnosti naših vozila. Fokusiramo se na područja u kojima naše sigurnosne tehnologije ostvaruju značajnu efikasnost.“ - izjavio je Thomas Broberg, stariji sigurnosni savjetnik pri Volvo Car grupi.

 

Na putu prema vožnji bez saobraćajnih nesreća

Rad Volvo stručnjaka na polju sigurnosti, bazira se na vlastitom timu za istraživanje saobraćajnih nesreća, koji je operativan već više od 40 godina.

 

Svi Volvo modeli, opremljeni su DSTC (Dynamic Stability and Traction Control) - sistemom kontrole stabilnosti i trakcije, te WHIPS sistemom koji štiti u slučaju udarca u stražnji dio vozila. City Safety sistem automatskog kočenja je također dio serijske opreme svih novih Volvo modela.

 

„Tokom godina, rizik od zadobijanja povreda u Volvo vozilu je konstantno i značajno smanjivan. Predstavljanjem novih preventivnih i zaštitnih sistema, nastavljamo se kretati prema našem cilju da do 2020. godine niko ne bi trebao smtno stradati ili biti teško povrijeđen u novom Volvo modelu. Naš dugoročni cilj je da stvorimo automobile koji se jednostavno neće sudarati“ - zaključuje Broberg.

 

Folksam studija

Folksam studija procjenjuje sigurnosne performanse 238 modela automobila, koji su učestvovali u 158.000 udesa, koje je evidentirala švedska policija u periodu od 1994. do 2013. godine. Dobijene informacije se kombinuju sa medicinskim izvještajima oko 38.000 povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama od 2003. do 2013. godine.

Datum objave: 12/09/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook