Naslovna > Automobili > Volkswagen > I.D. Serija > VW će prodavati samo električna vozila u Norveškoj od 2024. godine

Skandinavci svjetski lideri u korištenju električnih vozila

VW će prodavati samo električna vozila u Norveškoj od 2024. godine

ID.3 je nakratko bio najprodavaniji električni automobil u Norveškoj prije 2 godine, međutim navala novih električnih vozila od tada je značajno pojela prodaju. U međuvremenu, nadolazeći ID. Buzz je rasprodan za sljedeću godinu, a Norveška je njegova glavna destinacija - čak ispred Njemačke...

Volkswagen je najavio da će u Norveškoj prodavati samo električne automobile od 2024. godine. Norveška je vodeća zemlja u svijetu kada je u pitanju prodaja i korištenje električnih vozila u odnosu na standardne motore. Godine 2021. 64,5% svih automobila prodatih u skandinavskoj zemlji bili su potpuno električni. Iako je veliki izvoznik nafte, Norveška je jedna od najodrživijih država na svijetu. Tokom proteklih 10 godina, zemlja je dosta ulagala u obnovljivu energiju i infrastrukturu za punjenje električnih vozila. Norveška vlada takođe nudi mnoge podsticaje za električna vozila, kao što su oslobađanje od PDV-a i mogućnost vožnje autobuskim i taksi trakama.

 

 

 


U prvoj polovini 2022. godine, najprodavaniji EV u Norveškoj bio je Tesla Model Y, a u stopu su ga pratili Volkswagen ID.4 i Škoda Enyaq. Zanimljivo je da je prodaja Tesla Model 3 značajno smanjena u Norveškoj - vjerovatno zbog dolaska novih konkurenata poput BMW-a i4 i evropskog lansiranja Tesla Model Y. Osim ID.4, Volkswagen takođe nudi ID.3 hatchback i ID.5 'SUV coupe' u Norveškoj.

Datum objave: 23/08/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook