Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > XEV YoYo - Najpovoljniji električni auto na tržištu u BiH

Premijera u Bunjo Grupaciji

XEV YoYo - Najpovoljniji električni auto na tržištu u BiH

Kako bi opravdao epitet ekološki podobnog vozila XEV svaki Yoyo pravi tehnologijom 3D printa uz upotrebu recikliranih materijala...

Ponuda električnih automobila u Bosni i Hercegovini kontinuirano raste, ali do sada su dominirali automobili više cjenovne klase, a od sada je dostupan i pristupačan električni gradski automobil. XEV, italijanski proizvođač automobila sa sjedištem u Hong Kongu, kombinuje evropsku tradiciju proizvodnje kompaktnih automobila sa najnovijom električnom tehnologijom. 2016. godine, kineski inženjer i preduzetnik Tik Lou je okupio tim stručnjaka, uključujući i domaće stručnjake, neki od njih sa iskustvom u FCA grupi, a ovo je rezultiralo osnivanjem kompanije XEV, koja ima svoje sjedište u Hong Kongu, ali i kancelariju za dizajn i stil u Torinu. Svi XEV modeli namijenjeni evropskom tržištu proizvode se i montiraju u Torinu.

 

 

 


XEV Yoyo je kompaktni gradski automobil na električni pogon koji se sada može pronaći u Bosni i Hercegovini zahvaljujući kompaniji Bunjo Grupacija. Ovaj automobil se ističe svojim dizajnom i dimenzijama, praveći ozbiljnu konkurenciju modelima kao što su Smart ili novi Citroen AMI, a ono što ga još izdvaja su njegove impresivne performanse. XEV Yoyo je opremljen s tri izmjenjiva baterijska modula koja se mogu lako izvaditi i puniti na običnoj utičnici. Ukupni kapacitet ovih baterija iznosi 10,3 kWh, što, uz nisku težinu i dimenzije ovog superminija, omogućava da pređe do 150 kilometara na jednom punjenju. Takođe, njegove performanse su prilagođene gradske uslove, a Yoyo može dostići maksimalnu brzinu od 80 km/h zahvaljujući elektromotoru maksimalne snage do 15 kW.

 


XEV Yoyo takođe dolazi sa impresivnom količinom opreme i korisnog prostora, što je iznenađujuće s obzirom na njegove dimenzije. Osim modernih LED svjetala i širokog izbora boja za karoseriju, Yoyo takođe ima prostranu unutrašnjost zahvaljujući panoramskom krovu. Takođe, pruža brojne udobnosti i tehnološke prednosti, uključujući klima uređaj, veliki ekran osjetljiv na dodir, električno podesive prozore, USB priključke i druge karakteristike za prijatnu vožnju. Pored originalnog italijanskog dizajna, XEV Yoyo se takođe ističe svojom konstrukcijom i načinom proizvodnje. Sa dužinom od samo 2,53 metra i međuosovinskim rastojanjem od samo 1,68 metara, impresivno je koliko prostranosti nudi za vozača i suvozača, a široko otvarajuća vrata dodatno olakšavaju svakodnevnu upotrebu. Takođe, Yoyo ima i mali prtljažnik iza sjedišta, koji je sasvim dovoljan za manje kupovine i smještaj kabla za punjenje.

 


Uz svoj atraktivan dizajn i idealne gradske dimenzije, te uz mogućnost prelaska oko 150 kilometara za manje od 2 KM, najveća prednost XEV Yoyo sigurno je njegova cijena. Sa početnom cijenom od 29.990 KM prije registracije, uz dodatnu mogućnost korišćenja subvencije od 10.000 KM, koja smanjuje cijenu na 19.990 KM, XEV Yoyo se pojavljuje kao pravo osvježenje na našem tržištu. Ova cijena će definitivno privući pažnju svih koji traže upravo ovaj tip automobila.

Datum objave: 18/10/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook