Naslovna > Vijesti > Zajednički razvijaju pristupačna električna vozila od 2027. godine

Honda i General Motors

Zajednički razvijaju pristupačna električna vozila od 2027. godine

Dvije kompanije takođe razgovaraju o budućim tehnologijama baterija, za koje kažu da će dodatno smanjiti troškove elektrifikacije uz poboljšanje performansi i nivoa održivosti za nadolazeće modele...

Nakon skoro decenije saradnje, Honda i General Motors (GM) će proširiti svoju dugogodišnju saradnju na zajednički razvoj pristupačnih električnih automobila, sa planovima za uvođenje nove globalne arhitekture vozila. Počevši od 2027. godine, japanski i američki proizvođači će težiti globalnoj proizvodnji od „milion“ električnih vozila, fokusirajući se na segment kompaktnih krosovera. Jedan model koji je reklamirao GM je crossover za tržište Sjeverne Amerike, koji će biti pozicioniran po nižoj cijeni od Chevrolet Equinox EV, a sam po sebi cilja cijenu od oko 30.000 dolara.

 

 

 


Ovaj potez dolazi ubrzo nakon što je Honda najavila razvojno partnerstvo EV sa tehnološkim gigantom Sony kako bi „stvorila novu eru mobilnosti i usluga mobilnosti“. U međuvremenu, dio Hondine saradnje sa GM-om uključuje standardizaciju opreme i procesa u dvije kompanije, što će doprinijeti „kvalitetu svjetske klase, većoj propusnosti i većoj pristupačnosti“. „GM i Honda će podijeliti našu najbolju tehnologiju, dizajn i proizvodne strategije za isporuku pristupačnih i poželjnih električnih vozila na globalnom nivou, uključujući naša ključna tržišta u Sjevernoj Americi, Južnoj Americi i Kini,“ rekla je izvršna direktorica GM-a Mary Barra.

 


Obje kompanije su rekle da je taj potez dio njihovih ciljeva da postignu neutralnost ugljika. GM cilja na 2040. godinu s eliminacijom emisija iz izduvnih cijevi do 2035., dok Honda cilja na 2050. godinu.

Datum objave: 06/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook