Naslovna > Vijesti > Zbogom alu točkovi

Zanimljivo

Zbogom alu točkovi

Prije dva ili tri desetljeća alu točkovi su bili budućnost, no došlo je vrijeme kada će i oni otići u prošlost, a zamijenit će ih naplatci od ugljičnih vlakana

Trendovi u autoindustriji trenutno su podređenu smanjenju mase i ekonomičnosti vozila. Zato se svaka dodatna ušteda mase posebno cijene, a koliko se daleko ide najbolje ilustruje podatak, da su i alu naplatci postali teški, pa ćemo u budućnosti uskoro imati točkove od ugljičnih vlakana.

 

Dva događaja koja su se desila prethodnih dana, potvrđuju ovu činjenicu. Prvo, Volkswagen je prije mjesec dana zvanično saopštio da je postigao saradnju s kompanijama ThyssenKrupp Carbon Components i Maxion Wheels, o izradi i razvoju točkova od ugljeničnih vlakana, koji su i do 40 posto lakši od aluminijumskih točkova. Druga stvar je što se na Audi Forum Ingolstadt pojavio set forografija posebog RS3 Sportback modela, na kojima je između ostalog i set točkova od ugljeničnih vlakana. Ne zna se da li su ova dva događaja povezana, ali je jasno da će alu naplatci u budućnosti postati stvar prošlosti. No, nema sumnje da će za takvo što trebati još vremena, jer u autoindustriji nema brzih a radikalnih promjena. 

Datum objave: 22/07/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook