Naslovna > Vijesti > Zimske gume za sigurnu vožnju

Zakonska obaveza

Zimske gume za sigurnu vožnju

U zimskom periodu je šest puta više saobraćajnih nesreća, dvije trećine od tog broja zbog neodgovarajućih guma

Od  15. novembra  ove do 15. aprila naredne godine sva motorna vozila u Bosni i Hercegovini moraju posjedovati zimsku opremu među kojom se između ostalog trebaju naći i odgovarajući pneumatici  (zimska guma ili ljetna guma sa dubinom šare od 4 mm uz obaveznu  upotrebu lanaca) .  Koliko je važno na automobilu imati zimske gume najbolje dokazuje činjenica da je u zimskom periodu šest puta veći broj saobraćajnih nezgoda, od čega su dvije trećine zbog neodgovorajućih pneumatika.

 

Ljetne gume na temperaturi ispod 7 stepeni C gube na elastičnosti i ne daju optimalne performanse, pa je na automobilu dobro imati zimske gume već u prvim hladnim jesenjim danima, bez obzira da li je cesta mokra ili ne. Zimske gume su napravljene od smjese koja u svom sastavu ima veću količinu silikona što ovu gumu u odnosu na ljetnu čini dosta mekšom, pa je i proces prijanjanja dosta efikasniji, a mogućnost proklizavanja na mokroj cesti minimalna.

 

Na našim prostorima vozači često, ograničeni ekonomskim faktorom,  umjesto četiri na svog ljubimca stavljaju samo dvije zimske gume. U svakom slučaju je bolje imati i dvije nego nijednu zimsku gumu na nižim temperetaruma, međutim ovakav način zamjene pneumatika nije nimalo siguran. Sa novim zimskim gumama samo na prednjoj osovini postoji velika vjerovatnoća zanošenja pa čak i proklizavanja na snijegu zadnjeg dijela vozila. U obrnutoj situaciji, sa zimskim gumama samo na zadnjoj osovini vozila, upravljački sistem na snježnoj podlozi neće reagovati adekvatno, pa vozač može doći u situaciju da okreće upravljač u jednu stranu a automobil ide pravo.Nakon što svog  četverotočkaša spremite za zimu, ne zaboravite adekvatno skladištiti ljetne, all season ili bilo koje druge gume koje ste demontirali. Imajte na umu da je najbolje da one ostanu na felgama i da ih tako skladištite na suho mjesto koje nije podložno velikim promjenama temperatura.Ukoliko namjeravate zimu provesti na gumama koje ne spadaju u red zimskih, trebate znati da pored toga što ne poštujete zakon, ugrožavate vlastiti i tuđi život jer bez odgovarajućih guma u zimskom periodu učinak najsavremenije kočione opreme (ABS) je minimalan, a svi testovi dokazuju da je zaustavni put  kočenja u zimskim uslovima sa standardnim gumama duži u odnosu na kočenje sa zimskim gumama.

Datum objave: 16/11/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook