Naslovna > Automobili > Rivian > R2 > Zvanično predstavljen novi električni model

Rivian R2

Zvanično predstavljen novi električni model

Rivian želi da počne isporuke R2 kupcima u prvoj polovini 2026. godine, a proizvodiće ga u svojoj fabrici u Ilinoju (SAD)...

Rivian je danas zvanično predstavio novi električni model R2 čije cijene u SAD-u kreću od 45.000 dolara. Kao što se očekivalo, izgled Riviana R2 u potpunosti prati dizajnerski jezik postojećih modela R1S i R1T, sa kutijastim oblikom i sličnim svjetlosnim potpisom koji uključuje LED trake pune širine na oba kraja. Što se dimenzija tiče, R2 je dugačak 4715 mm, visok 1700 mm, i ima međuosovinsko rastojanje od 2935 mm. Kao i veći modeli Rivian R1S i R1T, novi R2 će biti kompatibilan sa Teslinim superpunjačima, podržavajući NACS i CCS portove za punjenje. Na brzim punjačima, punjenje od 10 do 80 odsto baterije će trajati manje od 30 minuta.

 

 

 


Ubrzanje od 0 do 100 km/h za top verziju sa tri motora, prema najavama fabrike, trajaće manje od 3 sekunde. Pored ove verzije sa tri motora, Rivian takođe planira da ponudi AWD verziju sa dva motora, kao i varijantu sa jednim motorom i zadnjim pogonom. Bez obzira na izabranu konfiguraciju motora, domet sa jednim punjenjem će prelaziti oko 480 km. S obzirom na opremljenost sa 11 kamera i pet radarskih senzora, iz Riviana tvrde da će vozači R2 moći da skinu ruke sa volana i oči sa puta, sugerišući da će to biti autonomni sistem nivoa 3. Rivian nije otkrio tačnu veličinu ekrana u R2, ali se navodi da će biti prisutan kompaktan, širok displej za instrumente iza volana, zajedno sa većim ekranom osjetljivim na dodir na kontrolnoj tabli između prednjih sjedišta.

 


Kako ističu, Rivian se fokusirao na stvaranje otvorenog i prostranog ambijenta u kabini. Ovo je olakšano prisustvom panoramskog krova, zajedno sa zadnjim prozorima koji se otvaraju i zadnjim vetrobranom koji se može spustiti do vrata prtljažnika. Ovi elementi ne samo da poboljšavaju protok vazduha u kabini, već pružaju i praktične prednosti, omogućavajući vlasnicima da prevoze duže predmete poput dasaka za surfovanje. Kompanija je takođe nagovijestila dodatke poput šatora na krovu i kuhinjskog paketa za kampovanje.

 

Datum objave: 08/03/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook