Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Zvijezde Mostar napustile s unikatnim poklonima

Red Bull Cliff Diving

Zvijezde Mostar napustile s unikatnim poklonima

Ponajbolji skakači svijeta su se nakon spektakularnih skokova oprostili od Mostara noseći prelijepu trajnu uspomenu na grad na Neretvi i BiH te će se, kao i ranije, ponovo rado vratiti...

U Mostaru, septembar je obilježen spektakularnim događajem, Red Bull Cliff Diving takmičenjem, o kojem se pričalo danima prije i poslije same manifestacije. Ovaj događaj će ostati urezan u pamćenju publike zbog nevjerovatnih vještina nekih od najboljih skakača i skakačica na svijetu, a takmičari će ga pamtiti i po jedinstvenim personalizovanim poklonima koje su dobili. Najsjajnija odličja na ovom takmičenju su zasluženo osvojili Kanađanka Molly Carlson i Španac Carlos Gimeno, zbog svojih spektakularnih skokova sa Starog mosta. Međutim, svi učesnici Red Bull Cliff Divinga su napustili Mostar sa posebnim, personalizovanim poklonima koji su ih duboko oduševili. Za kreiranje ovih poklona bili su zaduženi BiH umjetnici Filip Andronik, Refika Agbabić i Ivan Mijatović, finalisti takmičenja Red Bull Doodle Art u Bosni i Hercegovini, čiji je vrhunac bio u aprilu ove godine. Personalizovani pokloni su uključivali uokvirene ilustracije svakog takmičara, slične razglednicama. Filip, zahvaljujući svojoj kreativnosti i umjetničkim vještinama, proglašen je "majstorom škrabanja", a Refika i Ivan su ga dostojno pratili u kreiranju ovih jedinstvenih poklona.

 

 

 

Filip je posebno istakao svoj talenat pobijedivši na BiH finalu i osvojivši priliku da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na svjetskom finalu u "škrabanju" u Amsterdamu, gdje je takođe zaslužio nagradu publike. Njegovo iskustvo je bilo toliko inspirativno da jedva čekao novu saradnju s Red Bullom i priliku da ponovno pokaže svoju kreativnost. "Na krilima tog motivacionog uzleta, crtati razglednice bilo je pravo zadovoljstvo, ali i izazov. Svi oni su se trebali prepoznati na crtežima. Istražio sam njihove fotografije snimljene tokom skokova tražeći prizor na kojem se vidi lice, ali i dinamički pokret po kojem bi se razlikovali od drugih učesnika. Refika, Ivan i ja smo podijelili crtaći prostor, ja sam nacrtao učesnike, dok su oni popunjavali ilustracije svojim crtežima. Bio sam oduševljen kada sam vidio završene ilustracije", izjavio je Filip.

 

 

 

Refika je otkrila šta ju je motivisalo i inspirisalo za rad na razglednicama koje su se svidjele i publici.
"Najveća motivacija mi je bilo takmičenje Red Bull Cliff Diving koje pratim godinama, a inspiraciju sam pronašla u okruženju, Mostaru, Red Bullu i njegovim aktivnostima. Zapravo, inspirisalo me je sve ono što Red Bull predstavlja, adrenalin, pomicanje novih granica i pozitivna energija. Tokom rada na razglednicama sam pokušala dočarati estetiku našeg podneblja kroz naše običaje i građevine te takav koncept uklopiti s državom svakog od skakača. Umjetnost doprinosi razvoju svake branše pa tako i sporta, može dodatno dočarati atmosferu samog događaja, približiti publici sadržaj na zanimljiv način i ostaviti dugotrajni vizuelni trag", rekla je Agbabić.

 


Ivan je, kao i njegove kolege, rado prihvatio novu priliku za saradnju s Red Bullom. Njegov fokus je bio na simbolici.
"Ovakva prilika se ne odbija, novi projekt nas je ponovo okupio nakon Red Bull Doodle Art takmičenja. U svom radu na razglednicama sam se trudio da ubacim elemente koji imaju simboliku, ali da nisu samo vezani za Mostar. Bilo je trenutaka kad je razglednica ostajala nedovršena, no elementi rijeke i mosta bili su dovoljni za inspiraciju. Tako su se niotkuda pojavile ribice koje drže tablice s ocjenama skokova. Osjećaj je nevjerovatan, kao kad dugo vremena tražiš savršen poklon za nečiji rođendan, a onda sve 'klikne' i siguran si da će im se dopasti. Svi vole poklone, posebno kada iza njih stoji trud. Umjetnost nas spaja i upoznaje s drugim kulturama, tako je uticala i na mene", kazao je Mijatović.

Datum objave: 23/10/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook