Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > GT AMG > Najsnažniji do sad

Mercedes-AMG GT Black Series

Najsnažniji do sad

Dugo očekivana Black Series verzija Mercedes-AMG GT sportskog modela posjeduje najsnažniji V8 agregat koji je AMG ikada proizveo...

GT Black Series je opremljen četvorolitarskim twin-turbo V8 agregatom od 730 KS pri 800 Nm obrtnog momenta, što je za 145 KS i 100 Nm više od druge po redu najsnažnije varijante GT R Pro. Pogonski V8 Black Series je toliko unaprijeđena u odnosu na postojeću jedinicu da je dobila svoju vlastitu kodnu oznaku. Nakon nedavnog promotivnog video materijala koji se pojavio u javnosti, ovaj jedinstveni model je sada zvanično prestavljen.

 

 

 

Na ovom agregatu se nalazi radilica unaprijeđena prema trkačkim specifikacijama, zatim promijenjeni radoslijed paljenja smješe u clilindrima što je poboljšalo odziv gasa, omogućilo veći broj obrtaja i više ukupne snage. Nove bregaste osovine, veće turbine montirane na anti-frikcionim ležajevima, poboljšani intercooler i izduvni sistem dodatno iskorištavaju prednosti novog rasporeda.

 

 

 

 

 

Kao rezultat ovih unapređenja ubrzanje od nule do 100 km/h se dostiže za 3,2 sekunde, 200 km/h za za 9 sekundi i razvija maksimalna brzina od 325 km/h. Ova snaga se prenosi na zadnju osovinu preko sedmostepenog automatskog mjenjača dvostukog sistema kvačila, koje je modifikovano kako bi odmjerenije i brže mijenjalo stepene prenosa. U kombinaciji sa naprednom Race Start funkcijom omogućava impresivnije startovanje na stazi. Vanjski izgled GT Black Series djeluje pomalo inspirisano Mercedesovim trkačkim modelima GT3 i GT4. Na prednjoj strani se se veći vazdušni usis kombinuje sa „škrgama“za optimizaciju protoka vazduha, dvostrukim ručno podersivim razdjelnikom od karbonskih vlakana i poklopcem motora od istog materijala. Na zadnjem dijelu vozila se upadljivo ističu zadnji difuzor i veliki dvodijelni repni spojler.

 

 

 

Stvarajući nevjerovatan aerodinamički potisak od preko 400 kg pri 250 km/h, ovaj model koristi veliki zadnji spojler sa aktivnim elementima. Pokretno krilo u gornjem dijelu se elektronski podešava za 20 stepeni u zavisnosti od načina vožnje, u ravnom položaju smanjujući otpor vazduha kako bi se postigla veća maksimalna brzina. Kada je krilo u nagnutom položaju, stvara se potisak koji daje stabilnost zadnjeg kraja pri velikim brzinama.

 

 

 

 

 

Ravno podvozje je gotovo potpuno obloženo, i ima čak ugređene „peraje“ za usmjeravanje vazduha prema zadnjem difuzoru. Za konstruisanje model Black Series, Mercedes-AMG je definitivno uzeo nacrte od trkačkog GT3, ali pri tom vodeći računa da ovaj automobil bude prilagođen i za svakodnevnu vožnju po cesti. Zbog toga se čak i prednji razdjelnik može prilagoditi po potrebi za uslove na cesti ili trkačkoj stazi. Naravno, tu je i čitav niz unapređenja i poboljšanja šasije, ovjesa, sistema upravljanja i stabilnosti, kao i specijalni Pilot Sport Cup 2 pneumatici.

 

 

Prema informacijama cijena GT Black Series bi trebala biti oko 364.551 eura po jedinici, a knjiga narudžbi je otvorena od kraja ovog mjeseca dok će prvi primjerci biti isporučeni vlasnicima tokom ove jeseni...

Datum objave: 15/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook